Spitalul din Borșa, locul unde o rețetă anti-cancer nu are nicio valoare

Spitalul din Borșa, locul unde o rețetă anti-cancer nu are nicio valoare
O echipă ZIUA de CLUJ a vizitat spitalul de la Borșa și a aflat rețete anti-cancer și pentru mărirea sau micșorarea sânilor. Din păcate, de la un pacient. Citiți un reportaj realizat la Spitalul de Boli Psihice Cronice.

Ministerul Sănătăţii a clasificat Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa pe nivelul cinci, ultimul, într-o ierarhie a clinicilor din România. ZIUA de CLUJ a făcut o vizită la spital, pentru a vedea care sunt condițiile de aici. Din start, aflăm explicația clasificării: ”Nu depinde de condiţiile dintr-un spital, ci de complexitatea serviciilor oferite de către acesta, iar noi suntem specializaţi doar pe bolile psihice şi nu putem concura cu un spital de Urgenţe, unde lucrează specialişti din majoritatea domeniilor medicale. Nu ne afectează în nici un mod această clasificare", spune manageul Ana Jucan, care ne-a fost gazdă pe durata vizitei la Borșa.

Înainte de a ajunge la sediul propriu-zis, situat la circa 35 km de Cluj-Napoca, în comuna Borşa, avem de luptat cu porţiunea de drum defectă din comună. Mașinile sunt obligate să circule cu o viteză de cel mult 20 de km la oră. Sunt afectați cei care locuiesc în Borșa sau tranzitează comuna, cei care lucrează acolo, pacienții și vizitatorii lor.

 

Clădirea centrală a spitalului va fi retrocedată

Clădirea centrală a spitalului reprezintă o construcţie medievală cu pereţi vechi şi zgâriaţi, pe care o privești cu reticenţă. Totuşi, noile pavilioane laterale destinate bolnavilor par a fi mai mult nişte birouri moderne, decât clădirile unui spital. "Spitalul se află pe teritoriul unui baron, iar clădirea centrală este un monument istoric, care urmează să fie retrocedat, iată de ce nu ni s-a permis să modificăm faţada şi nici să compartimentăm spaţiile mari din interior, aşa că pacienţii sunt nevoiţi să stea şi câte cinsprezece în cameră", a explicat managerul Ana Jucan.

Potrivit managerului, teritoriul spitalului se extinde pe o suprafaţă de 4 ha, iar în urma retrocedărilor ar urma să se reducă la circa 2.5 ha, ceea ce ar reduce din spaţiul destinat internaţilor. "Încă nu ştim exact în cât timp va fi retrocedată clădirea centrală, dar Consiliul Judeţean Cluj a alocat banii necesari pentru construcţia noilor pavilioane, care va începe din toamnă, astfel încât aproximativ în trei ani sperăm să oferim tuturor celor 195 de bolnavi camere cu patru paturi şi baie", a mai spus Jucan. Momentan, baia pacienților este comună.

 

Pacienții fac poșete care ajung la expoziții internaționale

Am fost conduși, sub privirile suspicioase ale pacienţilor aflaţi în curte, spre Centrul de Ergoterapie, construit din banii alocaţi de către Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean, unde bolnavii confecţionează din deşeuri vestimentare sau de ceramică, farfurii, obiecte de decor, poşete sau covoare şi pături care sunt folosite în cadrul instituţiei. Cele mai reușite obiecte confecționate de cei internați la Borșa, în special poșetele, sunt expuse la evenimente naţionale şi internaţionale.

 

Rețetă anti-cancer și pentru mărirea sânilor

Chiar la intrarea în Ergoterapie, ne-a întâmpinat un bărbat înalt şi uscăţiv, îmbrăcat în gri, cu braţele tremurânde din încheieturi. Ne povestește că a descoperit reţeta contra cancerului şi că aceasta constă "din consumul zilnic al unei raţe pregătite la cuptor". Cuvintele sunt elevate, dar luciul din ochi este un avertisment. Imediat vine și confirmarea terapeutului:”Este unul din pacienți”.

Bărbatul ne mai împărtășește o descoperire: "pentru mărirea bustului, sucul de varză combinat cu morcovi şi cozi de cireşe" este cea mai bună opţiune, iar ”pentru micirea lui, cozile de mere verzi" sunt alegerea cea mai reuşită.

"Nu obişnuim să le interzicem bolnavilor comunicarea cu vizitatorii, mai mult chiar, pacienţii noştri au acces în toate birourile de pe teritoriul spitalului, începând de la medici şi terminând cu contabilitatea, astfel încât nu se simt închişi într-un azil. Dimpotrivă, multora le place aici", spunet psihiatrul Radu Ilea, care lucrează de 25 de ani la Spitalul Borşa. ”Nimeni nu a încercat să evadeze de pe teritoriu. Dacă nu s-ar fi simţit bine aici, am fi alergat toată ziua după ei. Pot evada cu uşurinţă, mai ales că de ani buni încercăm sa finalizăm gardul din jurul instituţiei, care în anumite părţi lipseşte", completează Ana Jucan.

Potrivit administraţiei Spitalului Borşa, instituţia are o capacitate de 195 de paturi şi 130 de angajaţi, dintre care şase sunt medici primari. "Capacitatea spitalului este sub limita necesităţilor, ar fi nevoie de o extindere a acesteia, dar asta presupune cheltuieli în plus, pe care momentan nu le putem suporta. În general, am mai avea nevoie de multe, dar cea mai importantă este necesitatea unei susţineri sociale a pacienţilor", spune managerul Ana Jucan.

 

Comenteaza