Video Statuia lui Avram Iancu şi-a luat tălpăşiţa / Cetăţenii: "Chiar și plecat dintre noi incomodează! Ruşine!"

Statuia lui Avram Iancu şi-a luat tălpăşiţa / Cetăţenii: "Chiar și plecat dintre noi incomodează! Ruşine!"

Statuia Crăișorului Avram Iancu din Turda fost mutată miercuri pe noul postament din fața Teatrului Municipal Aureliu Manea. Decizia administrației locale a generat mai multe proteste vara aceasta. 

Statuia lui Avram Iancu, care era amplasată în centrul Turzii din anul 1998 a fost mutată miercuri. Decizia administrației locale a generat unele proteste din partea unor politicieni și a unor ONG-uri, în frunte cu Asociația ”Avram Iancu”, care a finanțat realizarea statuii. Primăria Turda susține că relocarea statuii lui Avram Iancu a fost propusă de specialiști atestați (arhitecți, istorici, etc).

Nemulțumirile sunt legate de faptul că prin mutarea statuii se înlătură de fapt orice simbol românesc din centrul pietonal al Turzii. S-au făcut proteste în această vară pentru a împiedica acest demers. Protestatarii susţin că odată cu mutarea statuii se realizează o mare impietate față de memoria eroului național și se golește de orice semn de românism piața centrală a orașului și aceasta devine o piață dominată de clădirea bisericii reformate și clădirile retrocedate cultelor. 

De partea cealaltă, reprezentanții administrației locale au motivat că mutarea statuii în zona din fața teatrului, pe un soclu cu fața spre strada Avram Iancu, îi asigură o punere în valoare mai bună și că este necesară această mutare având în vedere reabilitarea zonei centrale, în cadrul unui proiect cu fonduri europene, potrivit turdanews.net

În proiectul autorizat prin Autorizația de Construire nr.9 din 10.02.2022, emisă pentru investiția „Revitalizarea spațiului pietonal din centrul istoric al Municipiului Turda”, atât în piesele scrise cât și în piesele desenate, anexe la autorizația de construire, piese scrise și piese desenate vizate spre neschimbare, a fost prevăzută relocarea statuii lui Avram Iancu de pe amplasamentul actual în partea nordică a Bisericii Romano-Catolice, amplasamentul nou făcând parte tot din pietonalul centrului istoric al Municipiului Turda. 

Statuia a fost ridicată cu ocazia aniversării a 150 ani de la revoluția de la 1848. A fost dezvelită la 25 octombrie 1998 de Ziua Forțelor Armate, prin grija Consiliului Local Turda, a primarului Virgil Blasiu și Societății „Avram Iancu”. Statuia, realizată în iulie 1998, este opera sculptorului Ilarion Voinea, în colaborare cu Emil Crețu din Cluj-Napoca, Adrian Mitran și Daniel Sandu. A fost transpusă în bronz la Turnătoria Metalul Cluj şi are o înălțime de 3,5 m.

Clujenii se întreabă ce vor pune autorităţile în locul statuii lui Avram Iancu din municipiul Turda. "Chiar și plecat dintre noi incomodează! Să va fie ruşine!", a comentat cineva postarea dinstribuită pe grupul de Facebook I Love Turda cu momentul mutării statuii. 

Comenteaza