Strada e a noastră! Clujenii vor protesta şi duminică

Strada e a noastră! Clujenii vor protesta şi duminică

Circa 70 de clujeni au ieşit în stardă, luni seara, pentru a protesta împotriva scoaterii protestelor spontane în afara legii. Jandarmii i-au avertizat că nu vor mai închide ochii şi îi vor sancţiona conform noi legi. Pare că nu intimidează. Duminică seara, oamenii se vor întoarce în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. 

"Sunt cetăţean european şi nu voi fi redus la tăcere. Suntem oameni liberi şi, cu orice risc pentru vieţile noastre personale, nu vom accepta distrugerea democraţiei. Ceea ce vezi aici nu e invitaţia la o adunare publică. Dacă ar fi aşa, ai putea fi amendat/ amendată pentru simplul fapt de a da "attend" sau a fi prezent/ prezentă într-o piaţă publică sau pe o stradă atunci când "autoritatea" n-are chef să te vadă/ audă acolo. Ca şi când piaţa, strada i-ar aparţine. Ei bine, nu. Strada, ca şi piaţa nu au fost niciodată ale statului, municipalităţii, politicienilor, jandarmilor. Ele ne aparţin tuturor - şi acolo vom fi de fiecare dată când vrem să ne facem auziţi. Deci nu e o invitaţie. E o declaraţie de intenţie şi de acţiune. Eu, un oarecare cetăţean liber al României, afirm că duminică voi fi în piaţă, probabil cu o pancartă şi, dacă găsesc, o portavoce pentru a-mi exprima poziţia faţă de ce se întâmplă acum în ţară. Fireşte, dacă împărtăşeşti îngrijorările mele privind monstruoasa interdicţie a protestelor fără-acord-de-la-autorităţi, ai putea ieşi şi tu, tot individual, când simţi nevoia. Dar numai dacă simţi, la fel ca şi mine, că acesta este un moment de răscruce şi că e nevoie de toţi. Dacă, mai mult sau mai puţin întâmplător, se nimereşte să ieşi, din proprie intenţie şi alegere, tot atunci, dă-mi de ştire, mi-ar plăcea să vorbim - sau dacă ne vine să şi mergem pe străzile noastre, să o facem în aceeaşi direcţie", se arată într-un mesaj postat pe Facebook. 

Protetele spontane, interzise. Amenzi de până la 10.000 de lei 

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, luni, că toate adunările publice trebuie să fie declarate anterior, atunci când acestea urmează să se desfășoare în piețe, pe căi publice sau în alte locuri din apropierea sediilor sau imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. Conform noii legi, toate adunările publice trebuie declarate în prealabil, nemaiexistând nicio excepție. În funcție de gradul de responsabilitate avut în organizarea / participarea la manifestații spontane, nedeclarate, contravențiile sunt sancționate cu amenzi cuprinse între 500 și 10.000 lei.

Comenteaza