Studiu la Cluj: care sunt cele mai expuse categorii sociale la ură

Studiu la Cluj: care sunt cele mai expuse categorii sociale la ură
Un studiu făcut de cercetători clujeni arată care sunt cele mai expuse categorii de persoane pentru discursul instigator la ură.

Un studiu făcut de cercetători la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) a UBB arată că cele mai expuse categorii la discursurile instigatoare la ură sunt persoanele LGBT (homosexuali, lesbiene, bisexuali şi transsexuali), dar şi ţiganii.

Studiul arată că România are cele mai negative atitudini faţă de homosexualitate din Europa, iar rromii sunt expuşi în special discursurilor instigatoare la ură ale politicienilor, fapt semnalat şi de Amnesty International. O altă minoritate care intră adesea în vizorul discursurilor instigatoare la ură sunt evreii. "Sunt grupuri neo-naziste care neagă existenţa Holocaustului şi sunt manifestări puternic antisemite în mass-media românească", spune cercetătorul Carmen Greab, de la FSPAC.

"O concluzie extrem de importantă e că procentul de raportare e foarte foarte scăzut; mai e şi lipsa mijloacelor ce stau la dispoziţia organizaţiilor şi policy maker-ilor, în a surprinde dimensiunile reale ale fenomenului", adaugă ea. O altă concluzie a studiului e incidenţa tot mai crescută în mediul online, care duce la o îngreunare a măsurilor de contracarare.

Etichete
Comenteaza