Sute de clujeni au spus în stradă "NU!"graţierii şi amnistiei

Sute de clujeni au spus  în stradă
În jurul orei 18:00 în Piața Unirii erau doar câţiva zeci de protestatari, dar în scurt timp minute numărul acestora a crescut considerabil.

Clujenii au venit pregătiți cu pancarte cu diferite slogane precum: „Fără graţiere, fără amnistie, Clujul nu are amnezie!", „Vrem democraţie fără amnistie", "În democraţie hoţii stau la puşcărie!", „Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați", „Vrem program de guvernare, nu penali cu condamnare!"
Unul dintre manifestanți a declarat că protestul a fost unul spontan și că nu există un program după care acesta se va desfășura.

Manifestanții au ținut discursuri în cadrul cărora și-au exprimat nemulțumirea față de situația actuală a României, dar și față de clasa politică.

La un moment dat, unul dintre jandarmii veniți la fața locului a încercat să-l legitimeze pe unul dintre participanți, ceea ce a iscat un mic scandal între manifestanți și forțele de ordine, primii strigând în repetate rânduri: „Jandarmeria apară hoția".

Protestul a fost anunțat pe rețelele de socializare, mai precis pe grupul Corupția Ucide format în urma tragediei de la clubul Colectiv care a scos mii de clujeni în stradă în urmă cu un an.

Protestul de miercuri are loc la exact o săptămână după manifestarea împotriva Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Manifestaţii similare au avut loc şi în alte oraşe precum: Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Craiova. 

Protestul vine după ce, astăzi, Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică două ordonanţe de urgenţă, una privind graţierea, cealaltă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, infracţiunea fiind investigată doar ca urmare a unei plângeri. De asemenea, denunţul se poate face la cel mult şase luni de la comiterea faptelor iar neglijenţa în serviciu a fost abrogată.

Ordonanţa privind graţierea prevede graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani şi înjumătăţirea pedepsei pentru deţinuţii care au 60 de ani, femei însărcinate şi a celor care au copii de până în 5 ani în întreţinere.

Comenteaza