Sute de jandarmi, polițiști și pompieri sunt pregătiți să intervină la Cluj în minivacanța de Sf. Maria

Sute de jandarmi, polițiști și pompieri sunt pregătiți să intervină la Cluj în minivacanța de Sf. Maria

Sute de jandarmi, polițiști, pompieri și paramedici SMURD vor fi prezenți, în acest weekend, în teren, în tot județul, pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale.

În acest weekend, peste 350 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca vor asigura măsurile de ordine și siguranță a participanților la activitățile cultural-artistice organizate cu ocazia evenimentului “Zilele Culturale Maghiare”, care va avea loc în centrul orașului, cât și  pentru siguranța participanților la procesiunea religioasă prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la lăcașe de cult din municipiul Cluj-Napoca precum și Mănăstirea "Acoperământul Maicii Domnului" din comuna Florești respectiv Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Nicula.

De asemenea, jandarmii vor asigura măsurile de ordine publica cu ocazia meciului de fotbal disputat dintre CFR 1907 Cluj și FC Botoșani.

Astfel, vor fi prezenți în zona de desfășurare a activităților organizate, pe traseele de afluire și defluire ale participanților, având misiunea de a preveni și combate faptele antisociale.

Recomandări ale jandarmilor clujeni

Pentru că vorbim de evenimente la care se estimează participarea unui public numeros,  recomandăm cetățenilor care vor fi prezenți în zona de desfășurare a acestora să manifeste răbdare și înțelegere, să adopte un comportament civilizat, să respecte regulile stabilite de către organizatori, să evite implicarea în conflicte de orice natură, să acorde o atenție sporită copiilor, dacă sunt însoțiți de aceștia și bunurilor personale și să solicite intervenţia sau sprijinul forțelor de ordine, în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială.

În perioada 12-15 august, în contextul Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului şi în timpul acesteia, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au fost organizate măsuri suplimentare pentru prevenirea oricăror fapte antisociale sau de natură infracțională, precum şi pentru desfăşurarea normală a traficului rutier – pietonal și asigurarea astfel a gradului optim de siguranță rutieră pe drumurile publice.

Prezența polițiștilor clujeni în zonele cu un aflux mare de credincioşi are scopul prevenirii și descurajării incidentelor, pentru ca manifestările publice circumscrise acestei sărbători și liniștea pelerinilor să nu fie perturbate în niciun fel.

Poliţiştii rutieri vor intensifica acțiunile pentru asigurarea fluenţei traficului rutier şi pietonal în proximitatea lăcașurilor de cult, pe căile de acces spre acestea sau drumurile din județ cu trafic intens.

De asemenea, aproximativ 100 de poliţişti sunt pregătiți să acționeze pentru asigurarea măsurilor de ordine publică şi rutiere pe raza municipiului Gherla şi în localitatea Nicula, pentru ca toți credincioșii care se vor afla la Mănăstirea Nicula să celebreze în siguranţă această importantă manifestare religioasă.

Poliţiştii rutieri vor monitoriza principalele căi de acces spre mănăstire, pentru prevenirea producerii unor evenimente rutiere, asigurarea fluenţei, precum şi pentru respectarea de către conducătorii auto a restricţiilor de circulaţie.

Polițiștii structurilor de ordine publică vor fi prezenți în zona dată în responsabilitate pentru prevenirea faptelor de furt (din/de auto, bagaje, din buzunare, poşete), combaterea comerţului stradal ilicit şi pentru menţinerea ordinii publice.

În cadrul evenimentelor desfășurate cu ocazia Hramului Mănăstirii Nicula, forțe și mijloace ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Avram Iancu” al județului Cluj vor fi prezente la fața locului pentru a asigura, la nevoie, măsuri specifice pentru siguranța participanților.

Peste 40 de pompieri, patru medici SMURD și cinci paramedici voluntari vor asigura necesitățile operative în perimetrul de desfășurarea al procesiunilor religioase.

Astfel, vor fi dislocate la fața locului două autospeciale de stins incendii și o ambulanță SMURD. Pe de altă parte, în incinta mânăstirii va fi operaționalizat un punct medical avansat pentru acordarea prim ajutorului calificat, la nevoie.

Nu în ultimul rând, inspectorii de prevenire au desfășurat premergător evenimentului controale privind respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor. Pe timpul acestor controale se urmărește înlăturarea unor stări de pericol, astfel încât să nu existe evenimente neplăcute.

Echipe mixte de pompieri și paramedici SMURD vor patrula în perimetrul mănăstirii pentru a întâmpina și gestiona potențialele situații de urgență.

Îi îndemnăm pe cetățenii care vor participa la evenimentele religioase să asculte îndeaproape sfaturile primite de la organizatori și autorități, iar dacă sesizați că o persoană are nevoie de ajutor, vă rugăm să vă adresați imediat echipajelor noastre.

Comenteaza