Tânărul orfan care a murit sâmbătă noaptea în camera de cămin trebuia să susţină dizertaţia săptămâna viitoare. Vezi ce spune fostul său profesor

Tânărul orfan care a murit sâmbătă noaptea în camera de cămin trebuia să susţină dizertaţia săptămâna viitoare. Vezi ce spune fostul său profesor
Un tânăr orfan de mamă, de doar 23 de ani, masterand la Universitatea de Arte şi Design Cluj, a murit sâmbătă noaptea din cauza unor probleme cardiace, în camera de cămin. Acesta urma să-şi susţină dizertaţia săptămâna viitoare.

Medicii de la Institutul de Medicină Legală spun că tânărul avea probleme cardiace şi vor derula mai multe teste în perioada următoare, pentru a stabili cauza exactă a decesului. "A fost o moarte neviolentă, fără suspiciuni că nu ar fi fost o moarte nenaturală", au spus medicii IML.

Tânărul era din Câmpia Turzii şi era orfan, spune purtătorul de cuvânt al UAD Cluj, Gabriela Rostaş. "Absolvise masterul, trebuia să susţină dizertaţia săptămâna viitoare", spune ea. 

Tânărul a crescut într-o casă de plasament şi era în grija Direcţiei de Protecţie a Copilului până la majorat, la Câmpia Turzii. "Era un caz social", a adăugat Rostaş.

Conducătorul de dizertaţie al studentului a fost profesorul Ioan Horvath Bugnariu. "Era un student foarte serios, extrem de serios şi extrem de sensibil", spune fostul profesor al tânărului. "Tot ceea ce a făcut el în anii aceştia de studenţie, la licenţă şi la master, erau reacţii sensibile de-ale lui la viaţa socială şi la ce se întâmplă în jurul nostru. A fost un tânăr de o rară modestie şi frumuseţe sufletească, iar acest lucru se simte în lucrările sale. Sunt ca nişte reacţii ale unui copil care se miră de ce se întâmplă, reiese şi din titlul pe care l-a dat lucrării - "Cristinelograme", pentru că voia să fie numit Cristinel, nu Cristian".

Foştii colegi şi prieteni i-au transmis acestuia mesaje de condoleanţe, pe contul de Facebook.

Lucrarea de dizertaţie a tânărului se constituie din 17 compoziţii de foarte mari dimensiuni, 200x130 centimetri, pe plăci de ambalaj din carton. "El plasează mesajul său undeva în această zonă, imediată, absolut necesară, avem nevoie tot timpul de ambalaje. Tot ce cumpărăm sau transportăm trebuie ambalat iar ambalajul e un suport cunoscut de toată lumea", spune profesorul. O parte dintre cele 17 compoziţii ale tânărului vor putea fi admirate de sâmbătă la Expo Transilvania, la tradiţionala expoziţie a absolvenţilor UAD.

UAD are deja în program să-i deschidă o expoziţie doar a lui, la galeria universităţii de artă, foarte curând, "probabil după ce se închide expoziţia mare, ca să nu lipsească din lucrări", spune profesorul.
"Tema aleasă este moralizatoare, se ocupă de minciună, de furt, de şmecherie, de dragoste trădată, de ură, de toate aceste lucruri care ne sunt comune. Maniera e directă, simplă, ironică şi spontană, chiar sugestivă, mult simplificată. Este foarte original, un fel de jurnalism plastic".

Comenteaza