Tătaru, despre testele fals-pozitive de la CFR Cluj: "Se poate întâmpla"

Tătaru, despre testele fals-pozitive de la CFR Cluj: "Se poate întâmpla"

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că o situație ca cea de la CFR Cluj, când o serie de teste PCR au ieșit fals-pozitive "se poate întâmpla".

Întrebat dacă nu i se pare ciudată situaţia de la CFR Cluj, unde 23 de teste din 26 au fost fals pozitive
Nelu Tătaru a spus că "se poate întâmpla".

"Se poate întâmpla. Eu prefer, ca profesionist, să judec un caz sau un rezultat într-un context clinic şi să repet acel test de câte ori e nevoie. Un test la un pacient infectat, care luat în prima sau a doua zi poate fi negativ, dar dacă îl iau după două, trei zile sau a cincea, a şasea zi, cât este perioada maximă de reflecţie, să fie pozitiv", a declarat Nelu Tătaru, la Digi24.

Tătaru a explicat că rezultatul unui test ţine „foarte mult” de aparat, reactivi şi partea umană.

"Lucrându-se în serie, există şi o probabilitate ca aceste teste să fie toate la fel, negative sau pozitive. Rezultatul unui test ţine foarte mult de aparat, de reactivi, de partea umană care lucrează. Dacă reactivii nu au fost de o anumită calitate, putem să ne aşteptăm la acest rezultat, mai ales că erau la toate testele care s-au făcut, fals pozitive, prima dată şi negative, a doua oară. Fiecare punct de lucru îşi achiziţionează, în funcţie de aparatul pe care îl are, şi reactivii, şi testele", a mai spus Nelu Tătaru.

CFR Cluj a avut 23 de persoane declarate pozitive cu COVID-19, după testarea la o clinică privată. Ulterior, a emis un comunicat prin care a anunțat că aceștia erau fals-pozitivi 

„ În urma investigaţiilor şi retestărilor efectuate în ultimele zile s-a dovedit faptul că din totalul de 23 de persoane depistate pozitiv NICIUNA nu este şi nici nu a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2, aşadar testele efectuate iniţial au fost fals-pozitive'', se arată în comunicatul campioanei României”, a transmis clubul CFR Cluj.

 

 

Comenteaza