Taxa de poluare a sufocat Tribunalul Cluj VIDEO

Taxa de poluare a sufocat Tribunalul Cluj VIDEO
Taxa de poluare a sufocat Tribunalul Cluj. Judecătorii sunt nevoiţi să amâne pronunţările din cauza numărului mare al dosarelor. Sunt zile când sunt programate peste 100 de procese pentru recuperarea taxei de poluare. Anul acesta s-au înregistrat la Tribunalul Cluj peste 4.000 de cereri, de două ori mai multe decât în primele luni ale anului trecut, arată Realitatea TV Cluj.

Procesele pentru recuperarea taxei de poluare la maşini, transformată recent în timbru de mediu, au supraîncărcat Tribunalul Cluj. Anul acesta au fost înregistrate (INTRĂ CARTON) peste 4.000 de dosare pentru recuperarea taxei, dublu faţă de acelaşi interval din 2012. În total, anul trecut au fost aproape 15.000 de procese pentru recuperarea taxei de poluare.


ACŢIUNI DE RECUPERARE A TAXEI

1 ian. - 15 mar. 2013 4.279
1 ian. - 15 mar. 2012 2.044
anul 2013 14.940

Judecătorii sunt nevoiţi să amâne pronunţarea în unele dosare de acest gen pe motiv că nu au timp să le verifice.

"Completele specializate intră cu 100-120 de dosare pe şedinţă", spune Vasile Grunea, judecător la Tribunalul Cluj. "La acestea se adaugă şi celelalte dosare - recursuri, apeluri, cauze directe. Acest lucru duce la situaţia în care se amână pronunţarea. La dosarele de poluare trebuie verificate minuţios dacă e plătită taxa, dacă automobilul e înmatriculat într-o ţară din UE, dacă cel care e îndreptăţit să se restituie taxa".

Pe pereţii Tribunalului nu mai au loc listele cu procesele pentru recuperarea taxei de poluare.

La Tribunalul Cluj procesele pentru fosta taxă de poluare sunt judecate atât de magistraţi de la secţia civilă, cât şi de cei de la secţia penală. Aceştia se ocupă de dosarele pentru taxă după restul proceselor. Avocaţii spun că dosarele de recuperare a taxei de poluare sunt simple, dr cu toate acestea uneori sunt amânate.

"În situaţia în care intră cu 30 de cauze pe specializarea lor, dacă termină şedinţa la 5 după masa e imposibil să se mai şi pronunţe, deşi soluţiile în general sunt destul de clare", spune avocatul Alina Puşcă.

Noua taxă auto, denumită timbru de mediu, a intrat în vigoare vineri, 15 martie, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat pe site calculatorul oficial. Magistraţii speră ca noul act normativ să oprească valul de procese.


Reporter: Alin Golban
Operator: Florin Dan

 

Comenteaza