Taximetriştii refuză cursele spre mall-ul din Floreşti. Primăria Cluj-Napoca îndeamnă la decenţă şi respectarea legii

Taximetriştii refuză cursele spre mall-ul din Floreşti. Primăria Cluj-Napoca îndeamnă la decenţă şi respectarea legii

Membrii Asociaţiei Taximetriştilor Cluj (ATC) nu vor mai prelua comenzi spre Floreşti, în special spre centrul comercial din localitatea clujeană. Decizia vine după ce în ultima lună au primit nenumărate avertismente şi sancţiuni din partea poliţiei. Ei îşi îndeamnă colegii să le urmeze exemplul.

Anunţul a fost făcut miercuri, 1 august 2018, de către preşedintele ATC, Ioan Pugna: "Fără alte soluţii la problemele colegilor cu Poliţia Locală Floreşti, recomandarea asociaţiei, foarte caldă, e de a boicota comenzile spre centrul comercial. Doar astăzi (miercuri, 1 august 2018, n. red.), colegii au primit trei amenzi a câte 1.000 de lei fiecare, pe baza HCL 144, art. 46, HCL, care nu e public.

Am trimis şi sesizare scrisă, şi e-mail la Poliţia Locală Floreşti, dar nu ni s-a răspuns. Ei aplică în continuare amenzi pe motiv că se staţionează pe platforma centrului comercial. Nu ştiu ce lege sau ce HCL aplică, pentru că nu îl găsesc nicăieri".

Primăria Cluj-Napoca, îndemn la decență şi respectarea legii

Recent, Primăria Cluj-Napoca a avut o întrevedere cu reprezentanții firmelor de taximetrie, în cadru căreia au fost discutate aspecte privind desfășurarea activității de taximetrie pe raza municipiului, având în vedere numărul mare de turiști care sunt prezenți în aceste zile în oraş.

"Principala problemă discutată a fost cea legată de refuzul unor taximetriști de a efectua curse pe anumite rute, iar în acest sens taximetriștii au primit recomandări din partea municipalității să dea dovadă de decență în relația cu clienții și să respecte legislația în domeniu", arată reprezentanții municipalității.

Conflict vechi de o lună

În ultima lună taximetriştii licenţiaţi pe Unitatea Administrativ Teritorială Cluj-Napoca ce au preluat curse având ca destinaţie centrul comercial au primit nenumărate avertismente de la Poliţia Locală Florești (PLF). Aceasta și Poliţia Rutieră Cluj au dat amenzi şi au reţinut plăcuţele şoferilor.

"PLF comite în continuare abuzuri repetate la adresa colegilor licenţiaţi pe UAT Cluj-Napoca care debarcă clienți la centrul comercial, sancționându-i pe aceștia cu avertisment scris, FĂRĂ a indica fapta conform căreia aplică sancțiunea și FĂRĂ a avea jurisdicție în a aplica sancțiuni taximetrelor licențiate în alt UAT", se arată, într-o postare de acum câteva săptămâni, pe pagina de Facebook a ATC.

"Problema are la rădăcină legea nr. 38/2003, conform căreia este interzisă practicarea taximetriei în alte localităţi decât cea de autorizare, dar reprezentanţii asociaţiei explică motivul pentru care colegii de breaslă preiau totuşi comenzi din cea mai mare comună a ţării. Refuzul părăsirii localităţii de autorizare este un drept pe care taximetriştii îl au în baza legii nr. 38/2003.

Taxiurile din Floreşti nu pot acoperi ca număr comenzile venite de la floreşteni. Atunci oamenii solicită taxiuri de la dispeceratele din Cluj sau prin aplicaţie, iar unii colegi răspund. Noi, ca asociaţie, am propus primăriei un protocol, permis de legea nr. 38, dar administraţia locală continuă să ignore nevoile clienţilor", se mai arată în postarea menţionată.

Aceeaşi lege se aplică şi taximetriştilor floreşteni, pentru care preluarea comenzilor cu destinaţia Cluj-Napoca este neprofitabilă. "Taximetriştii autorizaţi în Floreşti pot doar să ia clienţi şi să îi aducă în Cluj, fiind nevoiţi să se întoarcă liberi, pentru că nici ei nu au voie să ia clienţi din Cluj", a mai explicat șeful ATC.

Comenteaza