Televiziunea de calitate, sprijinită de la Cluj

Televiziunea de calitate, sprijinită de la Cluj
Banii din amenzile CNA ar trebui să se întoarcă către radiodifuzori, în vederea promovării
unor proiecte de calitate, a apreciat senatorul PNL Sorin Roşca-Stănescu.

Noua lege trebuie să reglementeze nu doar principiile după care vor funcţiona instituţiile media, ci şi să aducă beneficii pentru operatori. Reprezentantul comisiei de cultură din Senat, Sorin Roşca-Stănescu, s-a angajat să facă dezbateri în ţară pe tema modificării legii. La Cluj, la prima întâlnire cu reprezentanţi din media, autorităţi locale şi membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a tras primele concluzii.

Senatorul ar fi de acord să se creeze un fond din taxele pe licenţele audiovizuale, care să sprijine proiectele media „quality". Roşca-Stănescu spune că şi banii din amenzile pe care le aplică CNA ar trebui să se întoarcă în audiovizual. În lipsa marilor patroni de presă şi chiar a directorilor de televiziuni sau radio, senatorul liberal s-a angajat ieri într-o primă dezbatere pe tema schimbării legii audiovizualului. În deschiderea discuţiilor a reamintit despre cele două consultări publice lansate de Comisia Europeană pe temele pluralismului şi libertăţii mijloacelor de informare în masă, privind rolul şi independenţa autorităţilor de reglementare în audiovizual.

„Şi România trebuie să-şi îmbunătăţească legea audiovizualului, însă, înainte de aceasta, îmi doresc să aflu care sunt problemele reale cu care se confruntă reprezentanţii reţelelor de radio sau TV, care e opinia membrilor societăţii civile, a jurnaliştilor şi nu numai în privinţa modului în care funcţionează presa audiovizuală. Putem aborda orice tip de problemă: protecţia minorilor, a demnităţii umane, a libertăţii presei, interesul public, funcţionarea CNA, amenzile care se dau, timpii de publicitate", a explicat Roşca-Stănescu. El a vrea ca în maxim o lună să poată prezenta radiodifuzorilor un proiect de lege. „Dacă îmi conving colegii de plen, am putea avea legea modificată chiar din această sesiune parlamentară", a spus senatorul.

Una dintre concluziile întâlnirii a fost că se impune ca CNA să contribuie cu un fond la implementarea unor proiecte media de calitate. Propunerea a venit din partea unui membru al instituţiei, Valentin Jecan. El a făcut un calcul din care reiese că, dacă toţi operatorii de radiodifuziune ar plăti o taxă minimă pentru licenţă de 50 de lei, s-ar aduna un fond anual generos, de 15 milioane de euro. „Cu aceşti bani am putea oferi sprijin radiodifuzorilor pentru crearea unor emisiuni de calitate. Ar trebui stabilite criterii clare pentru distribuirea banilor, un concurs de proiecte editoriale cel mai probabil, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ar putea fi un bun garant că banii se colectează şi că ajung unde trebuie", a afirmat Jecan.

Roşca-Stănescu a apreciat propunerea, susţinând că ar merge şi mai departe. În opinia sa nu ar fi de ajuns să se instituie o taxă pe licenţa audiovizuală. „Şi banii din amenzile aplicate de CNA ar trebui să se întoarcă tot în audiovizual. Eu, când am condus Evenimentul Zilei şi apoi ZIUA, am instituit o regulă simplă: redactorii care nu-şi făceau treaba erau penalizaţi. Banii din penalizări erau folosiţi pentru premierea acelor redactori îşi făceau treaba foarte bine. Mecanismul ar putea fi aplicat şi de către CNA", susţine actualul senator. Având în vedere că anual statul colectează amenzi aplicate de CNA de 4 milioane de lei, s-ar crea un fond generos care ar putea ajuta radiodifuzorii să implementeze proiecte media de calitate. Dezbaterile pe tema audivizualului vor continua şi în alte oraşe din ţară, a transmis acesta.

 

 

Etichete
Comenteaza