Teodorovici la Cluj: “Anul acesta vom ajunge la 80% cu absorbția fondurilor europene”

Teodorovici la Cluj: “Anul acesta vom ajunge la 80% cu absorbția fondurilor europene”
Organizat de Cluj IT Cluster, prima zi a forumului Cluj Innovation Days i-a avut ca invitaţi pe Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, Bror Salmelin, reprezentant al Comisiei Europene – Directoratul General CONNECT, şi pe francezul Jonathan Loefller, directorul general al Steibeis Europa Zentrum, alături de Alexandru Tulai şi Andrei Kelemen, reprezentanţii Cluj IT Cluster.

În prima zi de Cluj Innovation Days speakerii au oferit perspective de viitor extrem de pozitive. Tulai a vorbit despre potenţialul mare care există în România pe piaţa IT, şi a venit cu soluţii legate de cultivarea acestui potenţial.

"Dacă vrem să ne ţinem în trendul economiei globale, să ieşim cu soluţii, cu proprietate intelectuală a noastră în afară, trebuie să ne pilotăm soluţiile. Să nu uităm că România este o piaţă foarte mare şi nu este acoperită. Avem firme care creează în momentul acesta co-IT, co-proprietate intelectuală. Este importantă partenerierea cu cei puternici care au dezvoltat modele de succes afară. În parteneriat cu ei sperăm să dezvoltăm modelele noastre. În momentul acesta majoritatea beneficiarilor clusterului sunt din străinătate. Piaţa românească este sub 10% din sursa de venituri a firmelor din cluster şi întneţionăm ca în următorii doi ani să mişcăm veniturile obţinute din proprietate intelectuală proprie care astăzi sunt în jur de 10% spre un 15% şi să creştem semnificativ procentul de firme care sunt prezente în în piaţa românească", a spus Alexandru Tulai.

Acesta a mai afirmat că în momentul de faţă Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, principalii producătorii de specialişti IT, acoperă 52% din nevoia pieţei din Cluj.

„Suntem o industrie care având şansa să colaboreze cu mediile evoluate de business din exterior am văzut cam ce lipseşte la noi şi încercăm să aducem viziune şi cultură organizaţională şi bune practici şi mai ales parteneriate care să funcţoneze. Noi trebuie să aducem membrilor clusterului proiecte, pentru că degeaba vorbim dacă nu începem să angrenăm în proiecte mari. Avem proiecte în pregătire, avem parteneriate care au început să lucreze".

La eveniment a fost prezent şi Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, care a vorbit despre absorbţia de fonduri europene şi a spus a spus că până la sfârşitul acestui an gradul de absorbție a fondurilor europene în Românai va atinge pragul de 80%.

"Astăzi suntem undeva la 53% absorbție. Eu zic că anul acesta avem toate argumentele să spunem că vom ajunge undeva la 80% absorbție. Este un procent care pare foarte sus, dar partea bună este că sunt din ce în ce mai mulți cei care sunt de părere că acest lucru se poate întâmpla. Într-adevăr trebuie să nu uităm faptul că s-a plecat de la un nivel foarte scăzut, ca să învățăm să evităm asemenea greșeli pe viitor", a spus Teodorovici.

Bror Salmelin de la Comisia Europeană a vorbit despre potenţialul mare al Clujului în a fi unul dintre cele mai bune hub-uri de inovaţie din Europa. Din perspectiva sa, inovaţia înseamnă a avea curajul de a cerceta neaşteptatul, modelele de business revoluţionare şi să facem ceva practic, nu doar să generăm idei. Conectivitate, deschidere, interacţiune şi unitar, acestea sunt eleméntele necesare pentru a fi inovativi.

Cluj Innovation Days se desfăşoară în acest în între 19-20 martie la Grand Hotel Napoca, iar această ediţie de concentrează pe transferul tehnologic şi urmăreşte să găsească răspunsuri la întrebarea cum ducem cele mai bune idei din laboratorul de cercetare către producţie şi în final, în mâinile clienţilor.

Comenteaza