Video Tibi este optimist și plin de energie, nici măcar nu știe că a ieșit din al doilea punct de control pe prima poziție

Tibi este optimist și plin de energie, nici măcar nu știe că a ieșit din al doilea punct de control pe prima poziție
| Foto: Tasuleasa Social

Yukon Arctic Ultra este o cursă de 490km, cu startul în Whitehorse și finiș în Pelly Crossing, iar concurenții au la dispoziție 8 zile pentru a ajunge la final.

La început de ianuarie erau -47 grade, acum o săptămână erau -39 grade, iar la start au fost -10 grade Celsius. Încălzirea bruscă a venit cu ninsori mari, râurile au ieșit din matcă, apa trecând peste gheață, inundând potecile.

Concurenții trag după ei o sanie în care își pun toate cele necesare : haine, mâncare, apă, sac de dormit si cort sau bivuac. De obicei sania ajunge la vreo 20-30 kilograme. Traseul este integral prin sălbăticie. Teoretic poteca este bătătorită, dar ninsoarea a adus zăpadă proaspătă iar în multe locuri poteca a fost inundată.

Cu cine se luptă Tibi ?

Anul acesta sunt 21 de sportivi la startul probei lungi. Organizatorii spun că temperaturile vor scădea în zilele următoare spre -40 grade Celsius. La asemenea temperaturi, în anii trecuți mai puțin de jumătate au ajuns la final.

Nu este în cursă nici un participant care să fi reușit în trecut să ajungă la final. Cei care reușesc ... rareori se mai întorc aici. 13 dintre ei sunt pentru prima dată aici, iar 5 au mai fost, au mai încercat, dar au fost răpuși de balaur. Spaniolul Enrique este la a 5-a încercare ! A mai fost în 2016, 2017, 2018 și 2019, fără succes însă.
Deasemenea ar fi de remarcat faptul că sunt în cursa și doi concurenți de la 6633 Arctic Ultra : Paul Deasy care a obținut un loc 3 în anul 2018 și Patrick O Toole care a obținut un loc 2 în anul 2019.

Tibi are un drum de dus la capăt...

Așa e el : îl poți opri o vreme, dar de renunțat... el nu renunță niciodată. A trecut un an de când i-au înghețat picioarele acolo, dar el a rămas în punctul acela unde l-au oprit, iar acum are un singur scop : să plece mai departe pe drumul lui. Tibi este acolo pentru a spune lumii despre Via Transilvanica, pentru a spune lumii că avem și noi un drum al nostru, un drum pe care își dorește, într-o bună zi, să-l alerge, alături de alți sportivi.

Acum, când scriu postarea, la 25 ore de la start, Tibi a parcurs 100km și este pe primul loc. Îl urmează doi elvețieni la vreo 5km în spatele lui. Nu știu cum se vede de la voi cursa, dar ceva îmi spune că nimic nu-l mai oprește de data asta. Dacă vremea va permite, vom avea și câte un telefon din când în când.

 

Etichete
Comenteaza