Tinerii nemulţumiţi din Cluj protestează duminică pe Eroilor

Tinerii nemulţumiţi din Cluj protestează duminică pe Eroilor
Mișcarea „Democrație Reală Acum" se manifestă și la Cluj, duminică seara de la ora 18 pe pietonala Eroilor, la monumentul Memorandiştilor.


">

"Aşteptăm peste o sută de protestatari, sperăm să fie mai mulţi", spune unul dintre organizatorii manifestării, Adrian Dohotaru.

 

Clujul se alătură sutelor de mii de tineri protestatari din peste 130 de orașe europene care ies în stradă în data de 5 iunie, sub egida „European Revolution". Protestatarii aduc pe Eroilor o "Cutie a indignărilor", unde colectează mesajele de protest, pancartele şi nemulţumirile, dar oferă celor care participă şi chestionare unde aceştia îşi pot exprima nemulţumirile. Astfel de manifestări sunt aşteptate duminică şi în Spania, Grecia, Franța, Marea Britanie şi alte ţări europene. "Nu reprezentăm vreo formațiune politică și nu susținem exclusiv vreun grup religios sau etnic. Suntem simpli cetățeni, iar factorul nostru de coeziune îl reprezintă indignarea față de felul în care funcționează sistemul politico-economic în Romania și la nivel internațional", spun organizatorii. Ei spun că sunt indignaţi "de abuzurile și corupția politicienilor, băncilor și afaceriștilor care au adus România în starea actuală" şi că vor "ca responsabilii pentru criza și inegalitățile economice să plătească pentru această injustiție și nu cetățenii prin impunerea măsurilor de austeritate".

Revendicările grupului de iniţiativă se referă şi la asigurarea unor locuri de muncă plătite decent, accesul la educație publică de calitate și la un sistem sanitar gratuit și eficient şi dreptul la egalitate de șansă, la o participare politică reală și la o dezvoltare personală liberă.

Ei mai cer suspendarea acordurilor cu Fondul Monetar Internaţional și Banca Mondială "deoarece acestea reprezintă sursa îndatorării și sărăcirii României pe termen lung, în condițiile în care populația va trebui să suporte returnarea împrumuturilor prin impunerea unor noi măsuri de austeritate".

Comenteaza