Topul absenţelor în liceele teoretice clujene

Topul absenţelor în liceele teoretice clujene
Cei aproximativ 70.000 de elevi clujeni au acumulat în anul şcolar trecut peste un milion de absenţe de la orele de curs.

ZIUA de CLUJ a prezentat, în ediţia de luni, a ziarului un top al liceelor cu profil tehnologic care au avut, în anul şcolar trecut, cea mai mare medie de absenţe per elev. Astfel, din cele un milion de absenţe realizate de elevii clujeni, 800.000 au fost realizate de elevii din mediul urban. Conform datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, aproximativ 500.000 de absenţe au fost raportate la grupuri şcolare şi licee tehnice şi alte 200.000 la colegiile naţionale şi la liceele cu profil teoretic.

Astfel, în topul ZIUA de CLUJ, în ceea ce priveşte media absenţelor pe elev din anul şcolar trecut pentru liceele teoretice se află Colegiul Naţional "George Bariţiu". Aici, a existat o medie de 25 de absenţe per elev în anul şcolar 2011-2012. "Ne asumăm numărul mare de absenţe. Avem copii din toate mediile sociale, inclusiv copii instituţionalizaţi, avem elevi cu părinţii plecaţi în străinătate şi avem 36 de copii declaraţi de etnie romă, dar numărul lor este mult mai mare, şi care provin din familii dezorganizate. Am fost chiar puşi în situaţia de a merge la uşa lor să îi aducem la şcoală şi am apelat şi la Poliţie", a declarat Daniela Deac, directorul Colegiului "Bariţiu". Conform directorului, fiecare profesor din şcoală pune absenţe chiar şi atunci când elevii au întârziat la ore câteva minute. "La liceu multe absenţe provin şi din faptul că avem copii cu boli cronice ceea ce duce la un număr mare de absenţe motivate, dar şi elevi sportivi, legimaţi la cluburi sportive serioase care au dreptul la motivări. De asemenea, mai avem şi elevi la clasele de seral care lucrează şi atunci acumulează absenţe", a adăugat Deac. Aceasta a luat măsuri stricte pentru a reduce absenteismul în rândul elevilor din şcoala pe care o conduce. "Poarta noastră este închisă de la prima până la ultima oră de curs, iar elevii ies din şcoală numai cu avizul cu avizul directorului sau cu motivare de la părinţi. Pentru a preveni absenteismul am introdus catalogul online şi avem un sistem de bilete de voie contrasemnate de directori", a explicat Deac. Mai mult, fiecare adeverinţă medicală pentru motivarea absenţelor trece şi pe la cabinetul şcolar pentru a fi vizată. "Am fost puşi şi faţă în faţă cu sistemul adeverinţelor false de pe internet şi am solicitat părinţilor o listă cu medicii de familie, pentru ca elevii să nu poată aduce astfel de adeverinţe", a explicat directoarea. Totdată, în cadrul şcolii au loc întâlniri cu părinţii, iar fiecare profesor are stabilit un orar de audienţă pentru a discuta cu aceştia. "Am luat şi o măsură de asistenţă la ore pentru a vedea calitatea lor. Monitorizăm orele pentru ca standardul la clasă să rămână cât mai înalt. La bacalaureat am avut promovabilitate de 98,98% pentru că am avut un singur picat", a adăugat Daniela Deac. Directoarea Colegiului "Bariţiu" se confruntă şi cu situaţii de risc de abandon şcolar. "Avem situaţii de risc de abandon şcolar la familiile de romi fără domiciliu stabil, care se mută des şi durează până îi depistăm la noua locuinţă. Avem chiar la clasa a II-a o astfel de situaţie", a precizat Deac.

Pe locul al II-lea în topul absenţelor per elev se situează Liceul Teoretic "Liviu Rebreanu" din Turda. Directoarea instituţiei de învăţământ, Daniela Candrea, susţine că mare parte dintre absenţe sunt cauzate de elevii de la profilul sportiv al şcolii. "Absenţele provin de la copiii cu probleme medicale şi de la cei care studiază la profilul sportiv. Pe elevii de la profilul sportiv, când sunt plecaţi în cantonamente, încercăm să nu îi mai punem întotdeauna absenţi. Cei de la acest profil au oră de sport între opt şi nouă şi jumătate dimineaţa şi de multe ori întârziau la ora de la zece, motiv pentru care li se puneau absenţe. Noi am luat măsura de a închide uşile de acces în şcoală la ora 10 şi acum se conformează", a explicat Candrea.

Locul al III-lea în topul ZIUA de CLUJ realizat după datele ISJ Cluj este ocupat de liceul Teoretic "Mihai Eminescu" cu o medie de 19 absenţe per elev. Pe locul al IV-lea se situează Liceul de Informatică "Tiberiu Popoviciu" cu o medie de 16 absenţe per elev. "Am făcut o monitorizare strictă a absenţelor şi am raportat fiecare absenţă. Ca măsuri pentru prevenirea absenteismului la fiecare zece absenţe am scăzut un punct din media de la purtare, avem un sistem de acces în şcoală foarte bine pus la punct şi avem discuţii cu părinţii. Totodată, monitorizarea este foarte strictă pentru zilele în care părinţii pot să facă motivări. Majoritatea absenţelor au fost cauzate de cazurile de boală", a declarat Simona Haidu, directorul Liceului de Informatică. Pe locul al V-lea, în top, se situează Liceul Waldorf cu o medie de 13 absenţe per elev, iar pe locul al VI-lea cu aceeaşi medie de absenţe s-a situat Liceul Teoretic "Brassai Samuel". Cele 12 absenţe per elev au clasat pe locul al VII-lea în topul ZIUA de CLUJ Liceul Teoretic "Eugen Pora", iar pe locul al VIII-lea s-a situat Liceul "Octavian Goga" din Huedin. Elevii de la Liceul "Ana Ipătescu" din Gherla au avut în medie câte opt absenţe motiv pentru care şcoala s-a situat pe locul al IX-lea în top, iar locul al X-lea l-a ocupat Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Turda cu o medie de opt absenţe per elev.

Topul liceelor teoretice cu cei mai mulţi "chiulangii"

1. Colegiul Naţional "George Bariţiu" - medie de 25 absenţe/elev
2. Liceul Teoretic "Liviu Rebreanu" Turda - 24 absenţe/elev
3. Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" - 19 absenţe/elev
4. Liceul de Informatică "Tiberiu Popoviciu" - 16 absenţe/elev
5. Liceul Waldorf - 13 absenţe/elev
6. Liceul Teoretic "Brassai Samuel" - 13 absenţe/elev
7. Liceul Teoretic "Eugen Pora" - 12 absenţe/elev
8. Liceul Teoretic "Octavian Goga" Huedin - 9 absenţe/elev
9. Liceul Teoretic "Ana Ipătescu" Gherla - 8,8 absenţe/elev
10. Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" Turda -8,6 absenţe/elev

 

 

Comenteaza