Tribunalul Cluj validează certificatul de urbanism pentru exploatarea aurului la Roşia Montană

Tribunalul Cluj validează certificatul de urbanism pentru exploatarea aurului la Roşia Montană
Certificatul de urbanism al proiectului minier rămâne în vigoare, după ce Tribunalul Cluj a valudat ieri din nou certificatul de urbanism, anunţă astăzi Roşia Montană Gold Corporation.

RMGC a câștigat 15 procese importante în ultimii doi ani, precizează compania. Tribunalul Cluj a validat ieri din nou Certificatul de Urbanism nr. 87/2010. Instanţa a respins astfel acţiunea unor ONG-uri "care se opun prin orice mijloace creării de locuri de muncă, într-o zonă în care peste 80% dintre locuitori nu au un loc de muncă stabil", după cum arată RMGC.

Asociaţia Aurarilor Alburnus Maior şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu au solicitat anularea certificatului de urbanism nr. 87/2010 emis pentru proiectul minier propus de Roşia Montană Gold Corporation. În decembrie anul trecut, Tribunalul Bucureşti a respins o acţiune similară formulată de Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice. De asemenea, în luna mai anul trecut, Curtea de Apel Bucureşti a respins, in mod definitiv și irevocabil, cererea de suspendare a certificatului de urbanism nr. 87/2010 emis către RMGC.

"Astfel, Certificatul de Urbanism nr. 87/2010 este în vigoare si perfect aplicabil. Instanțele din România confirmă acest lucru pentru a patra oară în ultimii doi ani, după încercări repetate din partea acestor ONG-uri care se opun creării a mii de locuri de muncă în zonele defavorizate din Muntii Apuseni. Atât instanțele din București, cât și cele din Cluj au considerat nefondate cererile de anulare a certificatului de urbanism emis către RMGC", arată directorul RMGC, Dragoş Tănase.

La un preț al aurului de 900 de dolari / uncie, proiectul minier de la Roşia Montană aduce peste patru miliarde de dolari în economia României, "în mod nemijlocit", arată RMGC. Aceasta va duce la o contribuţie totală potenţială la PIB-ul României de 19 miliarde USD incluzând efectele de multiplicare, conform estimărilor din 2010 ale specialiştilor britanici de la Oxford Policy Management citate de RMGC. În prezent, prețul aurului este de aproximativ 1600 USD/ uncie.

Comenteaza