Turismul medical şi asigurarea privată, printre soluţiile care ar determina medicii români să nu mai plece din ţară

Turismul medical şi asigurarea privată, printre soluţiile care ar determina medicii români să nu mai plece din ţară
Potrivit unui raport cu privire la audierea publică "Păstrăm medicii acasă sau îi oferim pe tavă străinilor", turismul medical şi asigurarea privată în complementaritate cu cea socială se numără printre soluţiile pentru care trebuie să opteze autorităţile locale dacă vor ca medicii să rămână în România.

Grupul de iniţiativă Lobby pentru Cluj a prezentat un raport cu privire la audierea publică pe tema "Păstrăm medicii acasă sau îi oferim pe tavă străinilor".

Potrivit organizatorilor, din depoziţiile martorilor au rezultat o serie de cauze ce determină plecarea medicilor din ţară. Printre acestea se numără salariile mici pe care le primesc tinerii specialişti; condiţiile sociale, cum ar fi lipsa locuinţelor şi a creşelor pentru copii; reducerile salariale şi ponderea redusă a asigurărilor.

"Un impact major pentru rămânerea, tinerilor specialişti din sistemul medical, în ţară ar fi construirea Spitalului Regional de Urgenţă, care ar deveni şi o parte componentă a turismului medical" , a susţinut fostul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca. Marius Bojiţă a mai spus că universităţile şi şcoala medicală clujeană sunt părţi componente ale brandului oraşului şi tocmai de aceea trebuie investit în acestea şi, implicit, în sistemul de sănătate.

"Turismul medical este o soluţie care ar aduce venituri pentru a păstra medicii români în ţară, dar această soluţie ne depăşeşte pe noi, populaţia de rând. Astfel, serviciile medicale se vor putea dezvolta în momentul când vom beneficia de un nivel înalt al asigurării private ca o complementaritate la asigurarea socială", a declarat Emilia Groza, director general la Casa de Asigurări de Sănătate.

Membrii proiectului au explicat, de asemenea, şi importanţa implicării municipalităţii în campania de păstrare a medicilor în ţară, motivând faptul că autorităţile locale sunt cele care ar putea atrage investitori şi crea cât mai multe oportunităţi reprezentanţilor din domeniul sănătăţii.

 

 

Comenteaza