Turnul din Mănăştur: locuitorii din zonă se pun în calea buldozerelor

Turnul din Mănăştur: locuitorii din zonă se pun în calea buldozerelor
Proteste la nodul N: riveranii ameninţă că nu vor permite demarea lucrărilor la blocul de 25 de etaje care se intenţionează a fi edificat în zonă, conform REALITATEA TV Cluj

Mănăşturenii ameninţă că vor opri prin orice mijloace construirea imobilului-mamut din zona nodului N: este vorba despre un bloc de 25 de etaje, într-o zonă în care cea mai înaltă clădire are 10 etaje. Primăria Cluj-Napoca a eliberat deja o autorizaţie în vederea construirii turnului din cartierul Mănăştur.

Locuitorii din zonă spun că în momentul în care va începe şantierul de construcţie sunt hotărâţi să iasă în stradă şi să se pună în faţa buldozerelor. Mai mult, până acum, oamenii au pus o serie de plângeri la Primărie, la Prefectură, dar şi la Consiliul Judeţean Cluj, însă nu au primit un răspuns favorabil, aşa că sunt hotărâţi să-şi ceară dreptatea în faţa instanţelor internaţionale.

De cealaltă parte a baricadei, reprezentanţii municipalităţii afirmă că autorizaţia de construcţie a fost eliberată în conformitate cu prevederile legale, iar blocul ar trebui să fie finalizat în luna august 2017.

La final de 2012, beneficiarii proiectului spuneau că dau drumul şantierului în 2013, dar construirea celui mai înalt bloc al oraşului nu a mai început. Reprezentanţii Imperial Development Cluj (IDC), societatea prin care este gestionat proiectul turnului, au confirmat că lucrările vor demara totuşi în 2014. Finanţarea va fi asigurată atât din surse proprii ale dezvoltatorilor (omul de afaceri Radu Vlas are un asociat din Bucureşti pentru acest proiect, n. red.), cât şi parţial prin credit bancar.

Proiectul iniţiat încă din 2007 a fost reluat după ce în 2011 s-a schimbat proprietarul terenului unde a fost proiectat blocul cu funcţiuni mixte: apartamente, birouri, spaţii comerciale, apartamente în regim hotelier. Clădirea ar urma să aibă două niveluri de subsol, trei de demisol, parter şi 25 de etaje, investiţia a fost estimată la 10 milioane de euro, iar terenul deţinut de IDC în zona nodului N are 2.773 mp. Iniţiativa, lansată în 2007 de IDC, a revenit în atenţie la ultima şedinţă din 2011 a Consiliului Local, când primarul interimar de la vremea respectivă, Radu Moisin, a adus proiectul în faţa consilierilor. El nu a dorit să îşi asume semnarea autorizaţiei de construire pentru o clădire care ar fi "o ruşine" pentru zona de intrare în oraş. La câteva luni după ce proiectul turnului a revenit în actualitate cu solicitarea de avize, IDC a primit autorizaţia de construire pentru imobilul multifuncţional de pe Calea Floreşti nr. 139.

La final de 2012, beneficiarii proiectului spuneau că dau drumul şantierului în 2013, dar construirea celui mai înalt bloc al oraşului nu a mai început. Reprezentanţii Imperial Development, societatea prin care este gestionat proiectul turnului, spuneau, în toamna anului trecut, că lucrările vor începe totuşi în 2014. „Facem acest proiect, nu ne-am speriat nici de piaţă, nici de proteste. Discutăm soluţii de execuţie, fiindcă pentru a construi la înălţimea asta trebuie să mergi pe anumite sisteme. Proiectul este pregătit, dar trebuie stabilit cum se va executa. De exemplu, nu putem face o săpătură generală şi să afectăm blocurile din jur; va fi un sistem prin care de la cota 0 se va construi şi în sus, şi în jos, în acelaşi timp. Sunt diverse variante tehnice şi de costuri, dar acum s-a cam ajuns la un numitor comun. Din primăvară vrem să începem lucrul", a spus Radu Vlas, proprietar al terenului din cartierul Mănăştur pentru care a fost desenat imobilul.

În 2012, Prefectura a fost sesizată anul trecut în privinţa acestui proiect de către consiliul judeţean, dar şi de mai multe asociaţii de proprietari din zonă care au reclamat că autorizaţia de construire ar fi fost emisă nelegal şi că pentru viitorul imobil nu sunt rezolvate accesele necesare pentru intervenţii de urgenţă. „Noi am făcut adrese instituţiilor abilitate: la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), la Primărie. Cei de la ISU ne-au răspuns că sunt suficient de largi căile de acces asigurate, iar ISC a transmis iniţial că de la autorizare lipsesc trei documente, după care ne-au spus că dosarul a fost completat şi că autorizaţia este în regulă. Ca instituţie, putem ataca o autorizaţie de construire şi chiar să cerem oprirea lucrărilor, dar numai dacă avem dovezi palpabile că autorizaţia s-a emis nelegal sau dacă lucrările nu respectă autorizaţia, ceea ce nu e cazul aici, având în vedere că lucrările nu au început", a explicat, la acea vreme, subprefectul Mihnea Iuoraş.

Etichete
Comenteaza