„Ucigaşul cu Porsche”, liber după doi ani şi şapte luni !

„Ucigaşul cu Porsche”, liber după doi ani şi şapte luni !
Gabriel Hilote, cunoscut ca “ucigaşul cu Porsche”, a fost eliberat din închisoare după doi ani şi şapte luni, după ce a primit o condamnare definitivă de cinci ani cu executare.

În 19 octombrie 2009, Gabriel Hilote a intrat cu bolidul său de lux, un Porsche Cayenne, pe contrasens, pe Bulevardul 1 Decembrie, depăşind o coloană de maşini, şi a lovit frontal un autoturism în care se aflau soţii Dragoste şi fiica lor de 15 ani. Bărbatul, Nicolae Dragoste, a decedat pe loc, fiica, Ioana, la scurt timp după accident, la spital, iar mama, Dorina, a murit după câteva zile din cauza rănilor grave.

Hilote, judecat pentru pentru ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Cluj, la cinci ani de închisoare. Potrivit expertizei efectuate în caz, Hilote avea o alcoolemie de 1,14 grame la mie în sânge. În primă instanţă, Judecătoria Cluj-Napoca i-a dat o pedeapsă mult mai uşoară, de numai trei ani şi opt luni de închisoare, însă magistraţii Tribunalului Cluj au admis recursul făcut de procurori. În urma recursului, Hilote a fost condamnat la 5 ani de închisoare, sentinţă menţinută şi de Curtea de Apel Cluj.

Gabriel Hilote a fost obligat să plătească daune morale în valoare de 180.000 de euro către părinţii victimelor şi 50.000 de euro către fraţii victimelor. În total, 230.000 de euro. De asemenea, inculpatul trebuia să achite 43.000 de lei ca daune materiale pentru cheltuieli de spitalizare şi înmormântare a victimelor. Rudele soţilor Dragoste au solicitat daune materiale şi morale în valoare totală de 420.000 de euro. Hilote era asociat la vremea respectivă în mai multe firme, făcând afaceri în domeniul imobiliar. Acesta a fost unul dintre cei care au făcut bani grei în perioada boom-ului imobiliar din anii 2007-2008. Averea şi-a făcut-o prin construirea mai multor blocuri în comuna clujeană Floreşti, în ansamblul rezidenţial Sunny Valley, unde a reuşit să vândă peste 70 de apartamente.

În timp ce se afla în Penitenciarul Gherla, Hilote a făcut două încercări de eliberare condiţionată - una în 2011, iar a doua în mai 2012. La a doua încercare, magistraţii au decis că acesta poate fi eliberat. Sentinţa de eliberare condiţionată a venit în 11 iunie. Hilote a fost eliberat după doi ani şi sapte luni de închisoare pe motiv de bună purtare. Conform articolului 59 Cod penal, în cazul în care deţinutul a muncit pe parcursul detenţiei şi a avut un comportament fără reproş, "stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare", poate fi eliberat condiţionat după executarea a cel puţin jumătate din pedeapsă.

Maria Dragoste, femeia care şi-a pierdut fiul, nora şi nepoata în accidentul provocat de Hilote, a primit vestea eliberării acestuia în lacrimi. "Nu am cuvinte. Aşa repede l-au lăsat liber? Doamne dă să fie fericit, aşa cum suntem noi. Ce am pierdut noi, nimeni nu poate să ne plătească. Suntem nenorociţi, toată familia e nenorocită. Am făcut diabet de supărare", a spus Maria Dragoste, contactată de ZIUA de CLUJ. În ceea ce priveşte despăgubirile impuse prin sentinţa definitivă a Curţii de Apel Cluj, Maria Dragoste a spus că acestea au fost achitate de Hilote.

Conform Registrului Comerţului, Gabriel Hilote mai apare ca asociat în firma Fidelity Phoenix, însă cealaltă societate comercială în care era asociat, Hilote SRL, şi-a intrerupt temporar activitatea. Numerele de contact ale Fidelity Phoenix SRL sunt de telefon mobil, iar la unul dintre acestea am nimerit la un cabinet de avocatură. La celălalt număr de mobil nu a răspuns nimeni.

Hilote s-a apucat de scris la Gherla

Hilote a scris o carte în timpul petrecut în Penitenciarul Gherla, a dezvăluit pe blogul său un tânăr acuzat de trafic de droguri, încarcerat în acelaşi sector. "Acum câteva zile, am cunoscut un deţinut pe nume Gabriel H., condamnat la 5 ani de închisoare pentru omor din culpă. Eram la sectorul vizită, primisem o vizită din partea mamei mele şi bunicului, îmi era dor de ei, chiar dacă îi văzusem înainte cu două săptămâni. Gabriel H. se afla în acelaşi sector cu mine. Cazul său a devenit arhicunoscut datorită faptului că este un veritabil milionar (în euro) şi un abil om de afaceri. Nu ştiu exact modalitatea prin care am început să pălăvragim, dar în scurt timp ne-am dat seama că cel mai de seamă lucru care ne uneşte îl reprezintă interesul major pentru citit. Mi-a povestit cum a reuşit să finalizeze cartea pe care şi-a propus să o scrie despre timpul petrecut aici, precum şi învăţamintele trase.

L-am rugat să-mi ofere un exemplar pentru a mă documenta pentru viitoarea mea carte autobiografică, la care lucrez. A doua zi, în timp ce eram pe terenul de sport, un deţinut din corul bisericii a venit la mine, dându-mi cartea promisă de Gabriel. Acesta mi-a oferit şi o scurtă dedicaţie pe prima pagină. După ce am ajuns în cameră, am reuşit să parcurg destul de repede cele 82 de pagini ale cărţii şi am constatat că deşi la început am adoptat scepticismul, datorită numărului mic de pagini, ulterior mi-am dat seama că orice proiect, indiferent de dimensiuni, are o mulţime de idei inovative, iar Gabriel H. a reuşit să transpuna destul de bine trăirile sale ăn acest scurt rezumat.

A ales să scrie în mod special despre ajutorul oferit de cărţile pe care le-a citit şi cât de mult l-a ajutat documentarea aprofundată despre prietenii care i-au fost aproape în vremurile bune, iar după încarcerarea sa s-au risipit în cele patru colţuri ale lumii, despre of-urile de la începutul pedepsei şi în final despre importanţa postării unei gândiri pozitive, a bunei condiţii fizice şi a credinţei în Dumnezeu", scrie Ionuţ Pintea, prin intermediul apropiaţilor săi care îi publică scrisorile pe internet, sub numele de Bloggerul Preventiv.

Comenteaza