Udrea: Sperăm să putem reveni, în 2012, la nivelul salariilor din 2010

Udrea: Sperăm să putem reveni, în 2012, la nivelul salariilor din 2010
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a explicat, joi, că motivul pentru care nu au fost menţionate salariile în Strategia fiscal-bugetară este acela că se speră ca acestea să poată reveni în 2012 la nivelul din 2010.

Întrebată, în contextul discuţiilor despre Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2012-2014, de ce nu se scrie nimic despre situaţia salariilor, Udrea a spus: "Adică nu scrie nici faptul că nu-şi revin la nivelul din 2010, nici că vor creşte. Logica faptului că nu s-a trecut nimic este aceea că noi sperăm să putem să revenim la nivelul salariilor din 2010 în anul 2012 şi atunci ne-am lăsat această posibilitate. În funcţie de evoluţiile sau efectele crizei economice internaţionale în România, asupra economiei româneşti, noi sperăm să reuşim să dăm înapoi ceea ce s-a luat în 2010 din salariile bugetarilor".

În ceea ce priveşte pensile, Elena Udrea a precizat că acestea se vor indexa în continuare, conform ratei inflaţiei. "N-ar trebui să înţeleagă cei care sunt interesaţi că indexarea pensiilor, conform inflaţiei, şi după calculul pe care l-am stabilit prin lege anul trecut, nu se va face. Nu se mai recalculează pensiile de după 2001 încoace pentru grupa I de muncă, aşa cum s-au recalculat cele care au avut creştere în luna ianuarie 2011. (...)

Acum, în contextul acesta fragil economic, am hotărât şi noi să amânăm recalcularea acestor pensii, reamintesc că la 1 ianuarie 2011 s-a făcut recalcularea pentru cei pensionaţi până în 2001 şi aproape 1 milion şi jumătate de oameni au primit pensiile majorate, rămâne ca cei pensionaţi după 2001 să aibă parte de această recalculare imediat ce situaţia economică ne-o permite", a menţionat ministrul.
Elena Udrea a mai spus că autorităţile au fost precaute în această strategie fiscal-bugetară.

"Suntem doar precauţi. Aşa cum s-a tot spus în ultimul timp, toate semnalele care au fost primite şi statisticile oficiale la sfârşitul primului trimestru, la sfârşitul primului semestru arată că România a reuşit să se stabilizeze economic. Însă, în contextul evoluţiei crizei economice la nivel internaţional, România este precaută. Am trecut printr-un impas, a fost dificil doi ani, 2010, 2011, să ajungem la momentul la care economia astăzi este stabilă, am avut creştere economică în primul trimestru, asta nu înseamnă că putem să dăm drumul robinetului şi să facem lucruri pe care orice partid aflat la guvernare şi le-ar dori, şi anume să crească pensii şi salarii. Am vrea să facem asta. Deocamdată, uitându-ne la ce se întâmplă în Europa, la ţări cu economii mult mai puternice decât România, uitându-ne la ce se întâmplă cu SUA, am fost precauţi în această strategie fiscal-bugetară", a declarat Udrea.

Ministerul Finanţelor a publicat joi după-amiaza Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2012-2014, document care include toate informaţiile prezentate anterior de MEDIAFAX privind sistarea până a 2014 a tichetelor de masă, angajărilor în sistemul public şi blocarea unor majorări ale unor pensii.

În forma prezentată de Ministerul Finanţelor, strategia prevede de asemenea că Guvernul va sista până în anul 2014 acordarea tichetelor de masă, cadou şi de vacanţă pentru angajaţii din instituţiile publice, va bloca acordarea de premii pentru bugetari şi va continua sistemul de compensare doar cu ore libere a muncii prestate în afara timpului normal de lucru.

Guvernul va amâna cu doi ani, până în 2014, şi termenul impus prin lege de la care trebuie să asigure finanţarea sistemului educaţional cu minimum 6% din PIB, justificând că alocarea fondurilor la acest nivel impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei în anii 2012 şi 2013.

Guvernul va bloca până în anul 2014 şi majorarea unor pensii, programată prin Legea pensiilor să fie aplicată anul viitor, motivând că lipsa unui "cadru sustenabil" de aplicare a legii va creşte deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat şi poate avea consecinţe grave în plata drepturilor sociale

Noua lege a pensiilor, adoptată de Guvern şi intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede că pensionarii care au lucrat în condiţii deosebite de muncă după 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor ieşite la pensie în acest an le va fi aplicat la rândul lor un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată.

Ambele majorări de pensii erau programate să fie aplicate la 1 ianuarie 2012.

 

Comenteaza