Uioreanu îşi dă demisia de la şefia judeţului. Când vom avea alegeri

Uioreanu îşi dă demisia de la şefia judeţului. Când vom avea alegeri
Avocaţii lui Horea Uioreanu vor prezenta demisia acestuia din funcţia de preşedinte al CJ Cluj. Gestul său vine după mai bine de patru luni de arest preventiv.

 

Uioreanu îşi va da vineri demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj. O va face prin intermediul reprezentanţilor săi, chiar la biroul avocatului Tiberiu Ban, de pe Bd. N. Titulescu.

"Subiectul demisiei a fost luat în discuţie de mai multe ori până în prezent, însă doar acum s-a decis semnarea actului. Vineri vom organiza o conferinţă de presă împreună cu domnul Tiberiu Ban (celălalt avocat a lui Uioreanu, n. red.) pentru a prezenta motivele şi alte detalii", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, avocatul Smaranda Bara.

Preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară, susţine, însă, că nu ştie nimic despre o eventuală demisie a lui Uioreanu. "Nu am auzit nimic, probabil sunt speculaţii ale presei", a afirmat acesta. Nicoară este secondat de consilierul judeţean PNL Mihai Seplecan, care, de altfel, l-a vizitat recent pe acesta. "Am fost la Uioreanu şi duminică; el mi-a zis că nu-şi dă demisia", a precizat consilierul.

Demisia lui Uioreanu ar deschide calea alegerilor anticipate la CJ. Conform legii în vigoare, alegerile trebuie organizate în maximum 90 de zile de la demisia preşedintelui, aşadar până la 1 ianuarie 2015. Este greu de crezut că se va aştepta până anul viitor sau chiar până la Crăciun, aşa încât Clujul va intra în febra alegerilor locale, cel mai probabil, la mijlocul lunii decembrie.

Uioreanu, care se află în arest preventiv de mai bine de patru luni, a ţinut în aşteptare toată scena administraţiei judeţene prin faptul că nu şi-a dat demisia până acum din funcţia de preşedinte al CJ. Ezitarea lui Uioreanu a dus la o instabilitate a activităţii administraţiei judeţene: proiecte întârziate şi certuri nesfârşite între cele două tabere care îşi dispută puterea.

Pe 23 iunie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj au dispus trimiterea în judecată a lui Uioreanu, alături de oamenii de afaceri Ioan Bene și Vasile Pogăcean. Cei trei se află în arest preventiv din 29 mai. 

Uioreanu este acuzat de comiterea a cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv şapte acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (două acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.

Pogăcean este suspectat de două infracţiuni de dare de mită, ambele în formă continuată (10 acte materiale, respectiv două acte materiale), iar Bene, pentru dare de mită în formă continuată (şapte acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată sub forma participaţiei improprii ca instigator potrivit (două acte materiale), spălare de bani.

Din 29 mai şi până în prezent avocaţii lui Uioreanu au făcut mai multe încercări de a-l elibera de după gratii, însă toate au fost respinse de instanţă, ultima decizie fiind cea din 23 septembrie.

Uioreanu nu este singurul ales care a avut nevoie de luni bune petrecute în penitenciar pentru a renunţa la funcţia publică pe care o deţinea. Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, a fost arestat în noiembrie 2011 şi abia după trei luni, în februarie 2012, şi-a anunţat demisia din funcţie. Lui Apostu i-au fost necesare 96 de zile petrecute după gratii pentru a-şi prezenta demisia, în timp ce Uioreanu a avut nevoie de 127.

Dacă Uioreanu nu s-ar fi retras de bunăvoie, conform legii, acesta ar fi fost demis automat după şase luni din momentul luării măsurii de arest preventiv. Aşadar, Clujul ar mai fi avut încă două luni un preşedinte de CJ în arest.

Comenteaza