Video Un deputat cere interzicerea bărcilor, skyjet-urilor şi hidroavioanelor de pe lacul Tarniţa. "Poluează apa de unde bem"

Un deputat cere interzicerea bărcilor, skyjet-urilor şi hidroavioanelor de pe lacul Tarniţa.  "Poluează apa de unde bem"
| Foto: Fcaebook/ Adrian Dohotaru

Deputatul independent Adrian Dohotaru a atras atenţia asupra faptului că lacul Tarniţa „e plin de pontoane cu motor, skyjeturi şi bărci, mai nou şi hidroavioane, care poluează apa de unde bem”.

Postarea lui Dohotaru a stârnit un adevărat scandal pe rețeaua de socializare Facebook, după ce a susţinut că va propune o lege prin care cere interzicerea ambarcaţiunilor motorizate:

"Nesimțiților, distrugeți Tarnița! E plin de pontoane cu motor, skyjeturi, bărci, mai nou hidroavioane, care poluează lacul Tarnița, apa de unde bem. Gardurile ilegale blochează accesul la apă. Fac o sesizare privind amendarea tuturor nesimțiților care au pus gard la apă, fără autorizație, la sub 15 m, ceea ce legea interzice.

Fac o lege care interzice ambarcațiunile motorizate în lacul Tarnița. Am fost și azi; ne-am întors mai repede din cauza zgomotului și ceea ce părea a fi... în lac. Sper să am susținerea tuturor parlamentarilor clujeni ca să redăm Tarnița clujenilor, nu ghiolbanilor care împuțesc lacul", a scris deputatul.

Un proprietar de teren de pe malul Tarniței, cu contul de Facebook Abdul Rahim i-a răspuns deputatului: “Am pus gard cu autorizație de construcție pe terenul MEU pentru ăștia ca tine care vin ocazional pe Tarnița și lasă tot felul de gunoaie pe marginea lacului și în lac. Și tu, și oricine pot să pună gard pe proprietatea lui.

Ar fi culmea să calci pe proprietatea mea, mă, insectă ce ești! Scările acelea sunt făcute de mine pe terenul meu și o fost accesul permis până acum vreo lună! Dar cum sunteți nesimțiți și ați lăsat gunoaie pe plajă, amenajată de mine, am închis accesul. Repet, PE TERENUL MEU!!!”.

Partenera acestuia a scris, la rândul său: “Dar tu de ce ai gard la curte și nu pot trece și eu la tine pe gazon sa fac un grătar? Probabil pentru că nu ai o proprietate, pentru că ești un pierde-vară și trăiești dolce far niente!”, scrie Rocsana Contraș, care, culmea, a lucrat la un moment dat chiar la Compania de Apă Someș.

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a intrat şi el în discuţie: “Legea apelor (nr. 107/1996, actualizată) spune la art. 3 alin. (3^1): Pentru lacurile de acumulare permanente a căror execuţie a fost finanţată din fonduri alocate de la bugetul de stat, suprafeţele din lac aflate sub cota coronamentului barajului fac parte din domeniul public al statului şi se includ în categoria terenurilor acoperite de apă, asimilându-se cu noţiunea de albie minoră. Cota coronamentului lacului Tarnița este 525 m, cote absolute, ceea ce înseamnă că sub această cotă nu pot fi, legal, proprietăți private”.

Comenteaza