Un nou protest la Cluj. NU graţiere, NU amnistie! Clujul vrea democraţie!

Un nou protest la Cluj. NU graţiere, NU amnistie! Clujul vrea democraţie!
Un nou protest este programat la Cluj pentru duminică, 22 ianuarie 2017.

Punctul de întâlnire este Piaţa Unirii. Ulterior, manifestanţii vor urma traseul: Eroilor - oprire la Prefectură -Bld. 21 Decembrie -Memorandumului-înapoi în Piaţa Unirii.

''În orice democraţie consolidată din Vest, lucrurile astea nu mai lasă loc de discuţii. 1 % din măsurile pe care guvernul a încercat să le promoveze miercuri pentru a acapara Justiţia ar scoate instant milioane în stradă. Categoric trebuie găsite soluţii reale pentru situaţia deţinuţilor din penitenciare. Dar OUG-ul promovat de Guvern reprezintaă un ''cal troian" fără legătură cu aceştia. Nu e o lege dedicată cetăţenilor, ci una croită pentru sutele de politicieni cercetati, inculpaţi sau condamnaţi. Pentru clasa politică: Luaţi-vă gândul de la orice tentativă de a promova legea amnistiei şi graţierii. Societatea civilă nu va tolera nici un fel de atingere adusă independenţei justiţiei şi statului de drept. Nu încercaţi să ne insultaţi inteligenţa pentru că nu ne lăsăm manipulaţi. Vedem prin lipsa voastră totală de caracter! Suntem bine informaţi, mulţi, şi nu vom ceda nici un milimetru în faţa tentativelor de a slăbi democraţia şi respectarea legii!", se arată în anunţul postat pe Facebook. 

Mii de persoane şi-au exprimat virtual intenţia de a participa la protest. 

Proteste au avut loc, joi, şi la Timişoara, Braşov, Sibiu, Ploieşti şi Iaşi, faţă de proiectele de ordonanţă vizând graţierea: "La închisoare, nu la guvernare!''. 

Sute de clujeni au spus în stradă "NU!"graţierii şi amnistiei

Modificarea cadrului legislativ în regim de urgenţă şi în lipsa unor analize obiective care să ateste o nevoie socială imperioasă este nejustificată, susţine Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) referitor la proiectele de ordonanţă vizând graţierea şi modificările Codului penal, precizând că între infracţiunile graţiate se regăsesc abuzul în serviciu - sub toate formele sale - şi infracţiunile asimilate infracţiunilor de corupţie, precum şi cele mai grave forme de evaziune.Potrivit DNA, se dezincriminează în parte şi faptele din dosarul privind nepunerea în funcţiune a barocamerei de la unitatea de arşi a Spitalului Floreasca, "în care s-a produs vătămarea intereselor legale ale unor persoane prin imposibilitatea tratării victimelor dezastrului de la «Colectiv»".

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice. În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

 

Comenteaza