Undă verde! Clujenii refac autostrada surpată de la Cunţa - Sibiu

Undă verde! Clujenii refac autostrada surpată de la Cunţa - Sibiu
CNADNR a aprobat marţi soluţia tehnică, aşa că cei 30 de specialişti de la DRDP Cluj se pot apuca de treabă. Peste mai puţin de două luni, tronsonul Cunţa - Sălişte va fi redeschis circulaţiei.

Comisia tehnico-economică din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNANDR) a avizat marţi, cu 12 voturi pentru şi 4 împotrivă, soluţia tehnică pentru zona cuprinsă între km 60+500 - 60+700 aferentă tronsolului de Autostradă Orăştie - Sibiu, lot 3.

Este vorba de 200 de metri de autostradă care s-au surpat la puţin timp după inaugurare, iar autorităţile au decis să închidă circulaţia pe întregul tronson cuprins între localităţile Cunţa şi Sălişte din Judeţul Sibiu. Acest lucru se întâmpla în urmă cu un an: pe 7 septembrie 2015 CNADNR lua decizia opririi traficului şi demolarea celor 200 de metri de autostradă în vederea refacerii.

De lucrări se va ocupa Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, sub coordonarea directorului Eugen Cecan (foto). "Miercuri începem amenajarea de şantier şi efectuăm lucrări pregătitoare, pentru ca joi sau cel târziu vineri să intrăm în forţă", a declarat Cecan.

30 persoane din cadrul DRDP Cluj vor realiza proiectul de reconstrucţie a autostrăzii de la Cunţa. Aceştia vor lucra şi sâmbăta, dar şi duminica, pentru a finaliza cât mai repede lucrările. "Sper ca în mai puţin de două luni să se poată circula din nou pe autostradă, fără întreruperi, între Sebeş şi Sibiu", a declarat directorul DRDP Cluj.

O parte din utilajele folosite la Cunţa au fost aduse de la Cluj, în timp ce altele au fost închiriate. Avizul pentru proiect vizează îmbunătirea stratuli de fundare, restul proiectului urmând a respecta planurile iniţiale, cu materiale corespunzătoare.

Potrivit CNADNR, soluţia tehnică avizată marţi presupune "execuţia a şase tranşei drenante, la o adâncime de 7 metri, transversal amprizei autostrăzii, distanţa dintre acestea fiind variabilă: distanţele mai mici sunt în zona cu înălţimea de rambleu mai mare, crescând pe măsura reducerii înălţimii rambleului. (...) La capul aval al tranşeilor transversale cu lungimea de 65 de metri se montează cămine de vizitare. Între aceste cămine se realizează drenurile de evacuare. (...) Cele doua tranşei cu lungimi mai mari, respectiv 285 de metri, sunt necesare atât pentru evacuarea apelor drenate către pârâul din aval, cât şi pentru asanarea zonei mlăştinoase aflate în aval, la circa 200 de metri de autostradă. (...) Peste terenul astfel pregătit se va începe refacerea corpului rambleului din materiale granulare, ranforsate cu geogrile", precizează Compania de Autostrăzi

Pentru sitemul rutier se va menţine aceeaşi soluţie tehnică folosită şi în proiectul iniţial, respectiv un sistem semirigid, cu următoarea configuraţie:

• 5 cm - beton asfaltic de uzură
• 6 cm - beton asfaltic deschis
• 12 cm - anrobat bituminos tip
• 20 cm - balast stabilizat cu ciment
• 30 cm - strat de balast
• 20 cm - strat de formă din materiale coezive tratat cu ciment sau compuşi pe bază de ciment

Comenteaza