Undă verde pentru Uber la Cluj. Decizie finală a Curţii de Apel

Undă verde pentru Uber la Cluj. Decizie finală a Curţii de Apel
Ordonanța președențială pentru interzicerea serviciilor Uber în Cluj, cerută de Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania (AMTT), a fost respinsă definitiv de Curtea de Apel Cluj. Taximetriştii vor ataca decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție şi se gândesc să iasă în stradă.

"Decizia de azi a Curții de Apel din Cluj este una definitivă, după două decizii favorabile dar temporare și permite serviciului Uber să funcționeze fără nicio problemă în Cluj. Odată ce va începe procesul pe fond, vom continua să susținem argumentele conform cărora Uber, un serviciu încă nedefinit, este benefic atât pentru consumatori, cât și pentru întreaga industrie", au declarat Ioana Hrisafi, Partener Țucă Zbârcea și Asociații, casa de avocatură care reprezintă Uber în acest caz.

Un comunicat de presă pe această temă au trimis şi avocaţii taximetriştilor: "După 3 amânări succesive, Curtea de Apel Cluj a pronunţat soluţia în apelul formulat de către Uber împotriva ordonanţei preşedenţiale (noiembrie 2016), acţiune declanşată de Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania (AMTT). Astfel, instanţa de apel a admis apelul împotriva ordonanţei preşedenţiale pronunţată la data de 16.11.2016 de către Tribunalul Specializat Cluj pe care o schimbă în sensul că respinge cerea de ordonanţă preşedenţială ca urmare a admiterii excepţiei lipsei calităţii procesuale active şi pasive, respectiv a interesului. Curtea de Apel Cluj a considerat că asociația nu poate promova prezenta ordonanță președințială, că societățile Uber Systems SRL și Rasier Operations BV nu pot fi chemate în judecată și că asociația nu are interes în formularea acestei cereri". Aceștia adaugă că vor ataca decizia de joi, 16 februarie 2017, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Reprezentanţii Uber punctau, în noiembrie anul trecut, că recomandările Comisiei Europene spun clar că serviciile ca Uber trebuie încurajate şi reglementate, nu interzise.

"Este o veste foarte bună pentru cei peste 20.000 de utilizatori Uber din Cluj, pentru șoferii noștri parteneri de acolo și pentru întreaga comunitate. Cluj-Napoca este un oraș modern, în plină dezvoltare, care are nevoie de cât mai multe opțiuni de mobilitate urbană. Scopul nostru este să le oferim oamenilor încă o alternativă viabilă la mașina personală, iar Clujul are nevoie de cât mai multe astfel de alternative, fie că vorbim despre transport în comun, servicii de taxi, piste pentru biciclete sau servicii inovative așa ca Uber", a declart, vineri, 17 februarie 2017, Alexandra Corolea, purtător de cuvânt pentru Uber în România. 

Taximetriştii se gândesc să protesteze şi în trafic faţă de decizia instanţei: se vor întâlni în 22 februarie să decidă dacă vor organiza un miting sau nu. "Acest miting de care noi vorbim nu se poate face cu 50 de maşini din 2.000 şi poate nu ar trebui să-l facă doar Clujul. Pentru a putea schimba prin miting ceva, avem nevoie şi de restul oraşelor unde Uber funcţionează, deoarece oprirea serviciilor acestora se poate face prin lege, nu printr-un HCL (adică nu doar la nivel de oraş). Ca să putem opri uber, la nivelul Clujului, doar o instanţă ne poate ajuta", a scris Ioan Pugna, preşedintele asociaţiei taximetriştilor. 

Amintim că aplicația Uber a devenit disponibilă în Cluj-Napoca în data de 4 august 2016, moment ce a coincis cu debutul celei de a doua ediţii a festivalului de muzică Untold (cu 300.000 de participanţi, n. red.). În această perioadă a izbucnit şi primul scandal între taximetriştii clujeni şi şoferii Uber. Patru șoferi parteneri ai companiei au fost amendați cu câte 25.000 de lei pentru efectuarea de transport public de persoane în regim de taxi fără autorizație.

Taximetriștii profesioniști și autoritățile susțin că aplicația generează concurență neloială, întrucât șoferii Uber nu sunt obligați să se conformeze legilor de profil, nu trebuie să plătească taxe specifice taximetriei și nici nu li se cere vreo licență. De asemenea, tarifele practicate de Uber sunt mai mici decât cele ale firmelor de taximetrie.

Cluj-Napoca a fost al doilea oraş din România, după Bucureşti (februarie 2015), în care funcţionează aplicaţia Uber. În prezent este disponibilă şi în Braşov şi Timişoara.

 

Comenteaza