Video Ungureanu reclamă achiziții suspecte la Spitalul Județean Cluj. Suma vehiculată: 15 milioane de lei

Ungureanu reclamă achiziții suspecte la Spitalul Județean Cluj. Suma vehiculată: 15 milioane de lei
| Foto: Captura Facebook/Emanuel Ungureanu

Deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu i-a cerut ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, să ia măsuri cu privire la o achiziție "suspectă", a unor dispozitive medicale, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj.

Emanuel Ungureanu, care este şi vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, afirmă că, între anii 2016 - 2018, Spitalul Județean Cluj a achiziţionat pentru secția de Ortopedie proteze în valoare de circa 15 milioane de lei despre care "există suspiciunea" că s-au achiziționat la "prețuri supraevaluate".

În interpelarea pe care deputatul de Cluj i-a făcut-o ministrului Pintea, de la tribuna Camerei Deputaților, mai spune că pacienţii care se adresează Secţiei de Ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean Cluj se plâng foarte des că sunt nevoiţi să își procure singuri diferite dispozitive medicale. 

"În ciuda acestor sume colosale cheltuite la un spital plin de datorii, mai mulți bolnavi mi-au scris că ei își procură singuri diferite dispozitive medicale ortopedice... Vine atunci întrebarea: Unde sunt protezele? Pe ce s-au dus banii? Același lucru s-a întâmplat și cu bolnavii ce suferă de grave probleme ale aparatului auditiv care au avut nevoie de implanturi cohleare", adaugă deputatul. "I-am reamintit doamnei ministru Sorina Pintea și de sesizarea din luna iunie despre gravele probleme de la: Anatomopatologie, Camera de Gazare din Farmacia Spitalului, Chirugie 2, Reumatologie, Medicală I, problemele de transport și depozitare a hranei pentru bolnavi și multe alte nenorociri", subliniază Ungureanu. 

Deputatul clujean spune că așteaptă "acțiuni ferme și rapide ale Ministerului Sănătății care să oprească jaful generalizat din sistemul sanitar!"

Licitaţii transparente în SEAP 

Contactată de ZIUA de CLUJ, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă transmite că toate licitaţiile sunt publice şi pot fi găsite pe SEAP. 

Conform directorului medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, dr. Adela Golea, referitor la afirmaţiile deputatului Emanuel Ungureanu privind achiziţiile de proteze ortopedice la “preţuri supraevaluate” şi a faptului că pacienţii se plâng că îşi procură singuri dispozitivele medicale deşi, conform legii, ar trebui să le primească de la spital, toate licitaţiile sunt publice şi pot fi găsite pe SEAP şi, în ceea ce priveşte partea de proteze, fiecare spital achiziţionează dispozitivele medicale în limita fondurilor disponibile, acestea ajungând la pacienţi pe baza unei planificări. “E posibil să existe o discordanţă între aceste planificări pentru că depindem şi de furnizori, asta deoarece gama de proteze solicitate este foarte variată, în special la ortopedie unde protezele se fac în funcţie de particularităţile fiecărui pacient”, explică directorul medical, dr. Adela Golea.

Comenteaza