Ursul ucigaş a dat atacul la Măguri Răcătău. Un sătean şi-a făcut "selfie" căutând ursul

Ursul ucigaş a dat atacul la Măguri Răcătău. Un sătean şi-a făcut
Un urs de mari dimensiuni a dat atacul în comuna Măguri Răcătău. Sătenii au pus pe Facebook o imagine cu urma lăsată de animal în noroi.

Un urs de mari dimensiuni a ucis o vacă lângă comuna Măguri Răcătău. Gheorghe M., unul dintre localnici, a fotografiat urma ursului în noroi şi a postat-o pe Facebook. El şi-a postat pe reţeaua de socializare şi un "selfie" în pădure, în timp ce căuta ursul. A adăugat o explicaţie cu rimă:  "Caut ursul, nu îl găsesc, aşa că nu am de ce să fug prin padure, stau şi mă odihnesc:)"


"Este o urmă grozavă. Pare un urs de peste 300, poate de 400 de kilograme. O singură dată am văzut un asemenea urs, acum 20 de ani", spune un pădurar.

Vaca s-a luptat cu ursul, povestesc sătenii. A căzut la un moment dat şi s-a lovit la cap de o piatră, iar astfel ursul a reuşit să o ucidă. Localnicii spun că animalul sălbatic nu e la prima ispravă de acest fel. Anul trecut a mai omorât două vaci şi a zgâriat altele.

Cei din Măguri Răcătău au renunţat să ceară permisiunea să ucidă ursul, cu riscul ca acesta să continue să atace cireada.

"La noi la Primărie nu s-a depus nicio cerere. În mod normal, trebuia depusă la 24 de ore după incident. Oricum, am înţeles că vaca nu a fost atacată pe teritoriul comunei noastre, ci pe cel al comunei Valea Ierii", a declarat Alin Tomoş, viceprimarul din Măguri Răcătău.

"Am auzit şi eu despre cazul de la Măguri Răcătău. În acest gen de situaţii, se dă acceptul pentru împuşcarea ursului, numai că demersurile durează cam o lună", a spus inginierul Levente Kerekes, de la Direcţia Silvică.

Procedura este greoaie, pentru că urşii sunt protejaşi de lege. În caz de atacuri ale sălbăticiunilor, se formează o comisie din reprezentanţi ai ARPM, ITRSV (Inspectoratul Teritorial de Regim silvic şi Vânătoare), gestionarul fondului de vânătoare şi păgubit. După verificarea în teren a pagubelor, ARPM informează Ministerul Mediului şi Pădurilor. În urma evaluării Ministerului, printr-un Ordin de ministru se obţine sau nu o derogare de la statutul de protecţie. În urma acestui Ordin, ARPM emite o autorizaţie de vânătoare pentru împuşcarea exemplarului care a pricinuit pagube.

În judeţul Cluj trăiesc 95 de urşi, potrivit centralizărilor Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARMP). Dintre aceştia, 10 sunt în zona comunei Răchiţele, 10 la Strâmbu, 6 la Someşu Rece, 10 la Someşu Cald, 7 în satul Băişoara, 4 la Căpriţa şi 8 la Giurcuţa. De asemenea, au fost raportaţi 4 urşi la Moldoveneşti şi 3 la Lita. În zona Călăţele trăieşte un urs, în timp ce la Valea Drăganului sunt 10. Mai figurează pe lista ASRPM Cluj localităţile Dumbrava, Valea Ierii, Gilău şi Valea Beliş cu câte 4, 20, 1 şi respectiv 6 urşi.

 

 

Comenteaza