Video Ușeriu mai are de parcurs 98 de kilometri din maratonul Yukon Arctic: „La un moment dat m-am pierdut un pic”

Ușeriu mai are de parcurs 98 de kilometri din maratonul Yukon Arctic: „La un moment dat m-am pierdut un pic”

Tibi Ușeriu aleargă de peste 5 zile și 14 ore în ultramaratonul de la Cercul Polar, Yukon Arctic Ultra. Într-un apel telefonic înregistrat și postat de Asociația Tășuleasa Social, Tibi le povestește fratelui și mamei lui cum s-a rătăcit și a pierdut câteva ore degeaba.

„Mă lupt cu un monstru aici, e îngrozitor de frig” le spune Tibi Ușeriu fratelui și mamei lui în cel mai recent apel telefonic, postat pe Facebook de Asociația Tășuleasa Social. Probleme cu stomacul îi dau bătăi de cap sportivului , iar frigul se simte puternic la picioare. 

Raport de cursă - ziua 5
 
Traseul este de o frumusețe ireală : o linie albă fără sfârșit, ce șerpuiește până se pierde în zare.

Poteca trece peste zeci de lacuri înghețate. Când ajungi la capătul unui lac, trebuie să urci și să cobori un deal ca să ajungi la următorul lac. Uneori ajungi în albia înghețată a unui râu, cu pădure de ambele parți. Totul e înghețat, e o liniște stranie. Nu mai ninge de câteva zile, așa că traseul e bine bătătorit, se circulă destul de des cu snow-mobilele. Pe lacuri însă bate vântul cu putere și aduce zăpadă proaspătă, poteca se pierde și sania se opintește în movilele de zăpadă viscolită. Zonele în care bate vântul sunt cam de 400 metri și te storc de toată energia pe care o ai.

E frig, atât de frig încât fără foc simte că nu o mai scoate la capăt.
Cum nu poate mânca aproape nimic, corpul nu mai are energie să se încălzească. Simte cumîingheață treptat și la un moment dat trebuie să se oprească, altfel s-ar transforma într-un bloc de gheață.
Când e pe un lac nu poate face foc, că nu-s lemne. Trebuie să-și drămuiască cu înțelepciune resursele ca să ajungă la capătul lacului, unde poate face foc, așa că tot timpul se uită cât mai are până la o padure.

Când a ajuns în Carmacks l-au verificat, ca de obicei, și nu i-au gasit nimic. O mică degeratură pe un deget de la picior, dar l-au lasat sa plece. Anul trecut i-au degerat degetele de la picioare așa că pielea nouă e foarte subțire și foarte sensibilă. A parcurs până acum 350 kilometri și zice că durerile-s cam mari în zonele degerate. Și el rar zice că-l doare ceva ... Zice că-i crâncen de frig. Nu știm ce înseamnă asta, că nu avem cum, dar știm că au mai rămas în cursă numai 4.

Tibi e al doilea, după elvețian.
Pe locurile 3 și 4 sunt doi finaliști de la 6633, unul a fost pe locul 2 și celălalt pe locul 3. Unul dintre ei are o degeratură și se va decide în orele următoare dacă pleacă mai departe sau nu. Și cam asta e tot, alții nu au mai rămas. Tibi a ajuns în McCabe Creek și se odihnește. Mai sunt 150km până la final, iar traseul e foarte greu, sunt multe urcări abrupte.

Trebuie doar să termine cursa și locul 2 e al lui. Stomacul din păcate nu iși revine, așa că la cum arată lucrurile acolo, tot ce ne dorim este să îl vedem sănătos la final.

Anul trecut, Tibi Uşeriu a mers aproximativ 100 de kilometri în 24 de ore la temperaturi de -38 de grade Celsius, iar la a doua oprire, medicii care i-au făcut controlul de rutină l-au anunţat că trebuie să se retragă. A fost transportat cu elicopterul la spitalul din Whitehorse, Canada, pentru îngrijiri de specialitate, pentru că avea degerături.

Yukon Arctic Ultra 2020 se desfășoară în perioada 30 ianuarie – 7 februarie.

Comenteaza