Val de surf pe Someş

Val de surf pe Someş
Val de surf pe Someş
Val de surf pe Someş
Val de surf pe Someş
Val de surf pe Someş
Val de surf pe Someş

Tot mai mulţi clujeni sunt preocupaţi de subiectul amenajării Someşului şi de cum ar putea râul ce străbate oraşul să fie util comunităţii. Există deja un masterplan ce va fi pus în practică de arhitecţi spanioli şi două festivaluri pioniere în amenajări (temporare). Idei noi apar însă tot timpul. Ultima: val de surf pe Someş.

"Prin această pagină încercăm să atragem atenţia asupra faptului că în Cluj-Napoca SE POATE şi ESTE NECESARĂ crearea unui val de surf pe Someş. Acest loc nu numai că ar da valoare Clujului şi ar oferi multă distracţie, însă ar ajuta şi la menţinerea unui râu mai curat de care să ne bucurăm cu adevărat!

Puteţi posta ce vă trece prin cap legat de acest subiect & Let's Do This Happen!", se arată într-o postare pe pagina de Facebook Surf Wave in Cluj-Napoca. Conform imaginilor din reţeaua de socializare, o astfel de iniţiativă s-ar putea materializa în zona Podului Horea. Alte imagini ilustrează cum arată un astfel de val de surf.

Spaniolii reamenajează malurile Someşului

Amintim că o renumită casă de arhitectură din Spania a câştigat, în toamna lui 2017, concursul de soluţii pentru amenajare Someşului în Cluj-Napoca. Este vorba despre Practica, birou condus de Jaime Daroca Guerrero, José Mayoral Moratilla şi José Ramón Sierra Gómez de León. Anul acesta, 2 milioane de lei merg către studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al obiectivului modernizarea malurilor Someșului, parte din premiul pe care l-au câștigat spaniolii.

Someş Delivery, pionierul ideilor pentru Someş

De asemenea, există două festivaluri dedicate râului ce străbate oraşul: Someş Delivery, ce anul acesta a avut loc în zona Parcului Armătura, acolo unde echipa festivalului a adus caiace pe Someş (la fel ca şi în 2017, lângă Podul Garibaldi, în dreptul Sălii Sporturilor Horia Demian) şi amenajări din lemn chiar în buza apei.

Cel de-al doilea festival se intitulează Sunt Riveran şi este coordonat de echipa Centrului Cultural Clujean (CCC), organizație care continuă proiectele din dosarul de candidatură a Clujului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, pierdut în faţa Timişoarei. Aşadar, anul acesta se vor pune bazele Consiliului Râului, un board interdisciplinar format din artiști, urbaniști și specialiști ai Apelor Române și ai administrației, cu rol curatorial pentru activitățile organizate de CCC.

Nu în ultimul rând, în luna august va avea loc a treia ediție a săptămânii Sunt Riveran, dedicată temei "Arta și schimbările climatice" și derulată sub forma unui apel internațional pentru artiști. O intervenție artistică spectaculoasă, curatoriată de experți locali, va crea un prim traseu de artă stradă în Cluj, de-a lungul Someșului, în zona Parcului Iuliu Hațieganu.

De-a lungul anului, malurile Someşului sunt gazdă pentru diverse evenimete culturale: proiecţii TIFF, concerte Jazz in the Park, activităţi din cadrul Zilelor Clujului, festivaluri pentru copii sau istorice. Există chiar un festival care a făcut pionierat în a testa ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului. Este vorba despre Someş Delivery, eveniment ce în fiecare an abordează alt tronson de râu.

Comenteaza