Vandalizarea clădirilor din centru, adusă în atenţia autorităţilor: conferă oraşului un aspect de mahala

Vandalizarea clădirilor din centru, adusă în atenţia autorităţilor: conferă oraşului un aspect de mahala
Pe zi ce trece, fenomenul graffiti ia din ce în ce mai multă amploare, iar clădirile şi monumentele istorice din centru cad victimă actelor de vandalism. Profund indignat de situaţie, un cetăţean cere înfiinţarea unui serviciu anti-vandalism în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Doar în ultimele două luni s-au semnalat trei cazuri grave de murdărirea faţetelor şi a statuilor cu desene şi inscripţii de tip graffiti. Sătul să fie nevoit să observe constant aceste mâzgăleli care, în opinia lui, conferă oraşului un aspect de mahala, clujeanul a decis să ceară autorităţilor locale să ia măsuri. 

Astfel, într-o postare pe portalul de sesizări şi reclamaţii domnuleprimar.ro el a solicitat înfiinţarea unui nou serviciu al cărui singur scop să fie compaterea actelor de vandalism.

"Este foarte păcat că se vorbeşte despre reabilitarea străzilor centrale, dar nimic despre îndepărtarea urmelor vandalismului de pe clădirile istorice. Centrul Clujului este împânzit de graffiti-uri care îi conferă aspectul de mahala, nicidecum de centrul unui oraş european. După modelul oraşelor occidentale, este foarte oportună înfiinţarea unui serviciu anti-vandalism în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, care să se ocupe de curăţarea sau acoperirea graffiti-urilor ilegale, pe care deja le vedem pe aproape toate clădirile din zona centrală. Promptitudinea intervenţiilor unui astfel de serviciu ar descuraja viitoarele acte de deteriorare a faţadelor clădirilor istorice", a afirmat el.

Luând act de propunerea sa, reprezenanţii primăriei l-au informat că poliţiştii locali desfăşoară frecvent, pe parcursul nopţii, acţiuni pentru depistarea persoanelor care inscriptionează şi desenează cu graffiti pe pereţii clădirilor din zona centrală.

Drept exemplu i-au dat un caz de la sfârşitul lunii august, când au reuşit să prindă în flagrant un cetăţean care vandaliza peretele unui imobil de pe strada "în oglindă".

"La sfârşitul lunii august 2015, poliţiştii locali au depistat pe strada I. Maniu o persoană care inscripţiona diferite mesaje cu graffiti pe peretele unui imobil, ocazie cu care aceasta a fost sancţionată contraventional, cu amendă de 1500 lei, în conformitate cu prevederile HCL nr. 191/2009, cu modificările şi completările ulterioare, şi a fost predată Secţiei 1 Poliţia Municipiului pentru continuarea cercetărilor", au afirmat aceştia. 

În ultimul timp cazurile de vandalism s-au înmulţit considerabil, tot mai multe clădiri şi monumente fiind "redecorate" cu mâzgăleli şi desene ilegale.

Astfel, în noaptea de 29 spre 30 iulie statuia ecvestră a lui Matei Corvin din Piaţa Unirii a fost acoperită parţial cu o vopsea de culoare maro. În 13 august, pe zidul exterior al Bisericii Romano-Catolice "Sf. Mihail" au apărut peste zece desene, toate realizate cu vopsea argintie. Nu în ultimul rând, Obeliscul Carolina, aflat în Piaţa Muzeului, a fost vandalizat în 22 august, persoane necunoscute desenând pe acesta cu vopsea roşie şi scriind cuvântul "Mad" cu vopsea verde.

Imediat după vandalizarea statuii lui Matei Corvin, viceprimarul UDMR Anna Horvath a precizat că Primăria Cluj-Napoca analizează posibilitatea aplicării unui strat anti-graffiti pe toate monumentele reabilitate din oraş, costurile depăşind însă zeci de mii de lei.

Pe de altă parte, în încercarea de a combate acest fenomen tot mai prezent în municipiu, autorităţile locale au decis în martie să majoreze amenzile aplicate persoanelor vinovate de acte de vandalism, aceste fapte fiind sancţionate cu sume cuprinse între 1500 şi 2500 de lei.

Comenteaza