Varianta numirii lui Irimie la şefia DNA se clatină. Ce urmează?

Varianta numirii lui Irimie  la şefia DNA se clatină. Ce urmează?
Clujeanul Ioan Irimie nu a trecut “testul” CSM pentru funcţia de şef al DNA, în aceeaşi situaţie fiind şi Tiberiu Niţu, propus de ministrul Justiţiei ca procuror general.

Procurorul clujean Ioan Irimie a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după interviul din 22 noiembrie. ZIUA de CLUJ a aflat de la judecătorul Cristian Danileţ, membru al CSM, care sunt posibilităţile pentru soluţionarea impasului privind ocuparea celor două funcţii de vârf din Justiţie.

Irimie s-a contrat la interviu cu fostul său coleg şi şef de la DNA, Daniel Morar, care a făcut parte din Secţia pentru Procurori a CSM ce l-a audiat. Impresia a fost că Irimie a fost nepregătit la interviu - a răspuns dificil sau eronat la întrebări, în special la tirul lansat de Morar, care după ce a subliniat că Irimie nu a încheiat niciun rechizitoriu în ultimul an a conchis că activitatea DNA sub conducerea lui Irimie ar fi un "zero barat". Atât Tiberiu Niţu, propus de ministrul Mona Pivniceru pentru funcţia de procuror general, cât şi Irimie, au primit cinci voturi "împotrivă" şi doar unul "pentru", acesta din urmă aparţinând chiar ministrului Justiţiei. Avizul CSM este însă unul consultativ; decizia o ia preşedintele Traian Băsescu, ce poate alege să ţină cont de el sau nu.

"Există posibilitatea ca preşedintele Traian Băsescu că respingă cele două propuneri. Ar trebui reluată procedura de la capăt. Lumea nu a avut încredere să se înscrie, să candideze, părerea mea e că oamenii buni nu s-au înscris. Sperăm ca în cazul în care se reia procedura să vină şi procurori potriviţi pentru profilul de şefi de parchete", a delcarat judecătorul Danileţ pentru ZIUA de CLUJ. Întrebat ce crede despre o posibilă propunere a procurorilor ce urmează pe lista candidaţilor, după Irimie şi Niţu, Cristian Danileţ spune că, în mod firesc, aceştia sunt şi mai puţin potriviţi pentru aceste funcţii. "Logic ar fi să nu îi propună pe următorii", a conchis judecătorul. Ioan Irimie şi Tiberiu Niţu sunt urmaţi, pe lista candidaţilor pentru cele mai înalte funcţii de procuror din România, de Claudiu Dumitrescu şi Elena Hach. Claudiu Dumitrescu este procuror DNA, în cadrul structurii centrale, şi a fost unul dintre cei care au instrumentat dosarul "Valiza", în care au fost achitaţi, definitiv, în luna aprilie a acestui an, finanţatorul echipei Steaua, Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Radu Gheorghe Marino şi Victor Piţurcă. Elena Hach este procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov.

Judecătorul Danileţ a arătat toate variantele posibile în cazul procedurii de numire a procurorilor ce vor prelua funcţiile de şef al DNA, respectiv şef al Parchetului General. "Am publicat pe blog ce se poate întâmpla în continuare", a precizat Danileţ.


Iată variantele care trebuie avute în vedere,
în opinia judecătorului Danileţ, membru al CSM:

"Cred că e posibil ca ministrul să renunţe la propunerile sale, pe teoria că cine are dreptul să iniţieze o procedură are şi posibilitatea de a renunţa la ea. (...)
2. Dacă ministrul decide să meargă mai departe la Preşedintele României cu cele două propuneri, acesta are două posibilităţi:
a. să decidă numirea. Până la urmă, avizul CSM e consultativ, deci Preşedintele poate trece peste opinia CSM, având ca argument legea care îi permite asta. De altfel, aşa a fost şi în situaţia Codruţei Kovesi care atunci când a fost propusă de ministrul Predoiu pentru un an doilea mandat, deşi primise aviz negativ de la fostul CSM, totuşi Preşedintele a numit-o.
b. să refuze numirea. Preşedintele poate respinge numirea celor doi procurori propuşi de ministru. Potrivit legii, el trebuie să o facă motivat şi să comunice public acest lucru. Desigur, motivarea poate avea ca argument forte tocmai avizul CSM. Acest lucru ar însemna că în numirea implicând organisme politice totuşi argumentul profesioniştilor contează cel mai mult. (...)
3. Acum, după cele petrecute azi (22 noiembrie, n.red.), dacă preşedintele refuză numirea, teoretic ministrul are trei posibilităţi:

 

Etichete
Comenteaza