Vehicul special pentru vârstnici, inventat de o studentă clujeană. Vezi cum arată FOTO / VIDEO

Vehicul special pentru vârstnici, inventat de o studentă clujeană. Vezi cum arată FOTO / VIDEO
O studentă de la Universitatea de Arte şi Design (UAD) din Cluj a inventat un triciclu, adresat în special persoanelor în vârstă, al cărui ghidon este amplasat ... sub scaun. Aceasta nu este singura diferenţă faţă de triciclurile obişnuite.

Ionela Dobra (21 ani) vine din Carei şi spune că a văzut în multe rânduri persoane vârstnice care se deplasau cu bicicleta. „Aveau probleme cu stabilitatea, cu spatele, era un efort pentru ele. Cu tricicleta problema stabilităţii nu mai există şi în plus dispar tensiunile de la încheieturi, genunchi şi gât, se reglează circuitul sângelui şi ritmul inimii", spune Ionela Dobra, care îşi expune, alături de alte 200 de absolvenţi ai UAD, lucrarea de diplomă la tradiţionala expoziţie a universităţii, la Expo Transilvania. Ionela a gândit conceptul timp de şase luni iar punerea sa în practică a durat încă pe atât. „Cea mai mare problemă o aveam cu piesele, care nu se potriveau", explică ea. Triciclul are o suspensie pe roata din spate amplasată imediat sub spătarul scaunului, iar ghidonul, amplasat sub şezut, oferă suport braţelor şi încheieturilor.

Ionela Dobra, care circulă zilnic cu bicicleta, spune că vrea să scoată triciclul la vânzare, „mă gândesc să cer pe ea 5.000 de lei".

Expoziţia absolvenţilor UAD, ajunsă la a 11-a ediţie, a fost vernisată în această după-masă la Expo Transilvania. Expoziţia numără nu mai puţin de 2.500 de piese - sculpturi, desene, grafică, fotografii, instalaţii video sau audio, dar şi concepte de autovehicule sau corpuri de iluminat. Sute de clujeni s-au grăbit să ajungă în această seară la vernisajul expoziţiei.

Comenteaza