Viceprimarul Clujului, pe trotinete pentru sprijinirea copiiilor cu dizabilităţi din Cluj

Viceprimarul Clujului, pe trotinete pentru sprijinirea copiiilor cu dizabilităţi din Cluj
Defilare pe trotinete pentru sprijinirea copiiilor cu dizabilităţi din Cluj
Defilare pe trotinete pentru sprijinirea copiiilor cu dizabilităţi din Cluj
Defilare pe trotinete pentru sprijinirea copiiilor cu dizabilităţi din Cluj

Viceprimarul clujean Emese Olah a mers, joi, pe trotinetă, alături de tineri imobilizaţi în cărucioare pentru persoane cu dizabilităţi, pe pistele de biciclişti din centrul municipiului Cluj-Napoca, într-o acţiune care a avut ca scop sensibilizarea comunităţii cu privire la nevoia de susţinere financiară a Grădiniţei Malteze.

Emese Olah a mărturisit că pentru această acţiune caritabilă a învăţat să meargă pe trotinetă şi a afirmat că Serviciul de Ajutor Maltez oferă, prin această grădiniţă, care există de 25 de ani în spaţiul clujean, servicii necesare pentru copiii cu diferite dizabilităţi.

"Particip la această acţiune pentru că apreciez foarte mult activitatea Grădiniţei Speciale Malteze, dar şi activitatea Asociaţiei Malteze, cred că fac un lucru extraordinar pentru copiii cu dizabilităţi foarte grave, insuflă putere copiilor ca să reziste în viaţa asta. Tocmai pentru această ocazie m-am decis să încerc şi eu experienţa pe trotinetă. Trebuie să recunosc că este foarte solicitant şi nici infrastructura noastră nu este tocmai pregătită pentru trotinete, mai mult pentru biciclete", a spus viceprimarul clujean.

La rândul său, reprezentantul Serviciului de Ajutor Maltez în România, Cristina Stark, a precizat că doreşte să permanentizeze ideea acestei 'întâlniri pe trotinete', în fiecare joi, în Piaţa Unirii din Cluj, deoarece activitatea este benefică pentru toţi participanţii.

În cursul zilei de joi, mai mulţi clujeni, care şi-au adus cu ei trotinetele, au purtat în braţe un banner cu inscripţia 'Susţineţi azi copiii speciali ai Clujului!'.

"Scopul acţiunii este de strângere de fonduri pentru Grădiniţa Specială Malteză, care este, de fapt, un centru de zi care, de 25 de ani, schimbă destinele copilaşilor cu dizabilităţi, în special cele neuro-motorii, dar nu numai", a explicat Cristina Stark.

Aceasta a menţionat că doar cheltuielile fixe ale grădiniţei se ridică la aproximativ 10.000 de lei pe lună, iar în momentul de faţă grădiniţa ar avea nevoie de bani pentru plata salariilor pe luna decembrie.

"Acolo sunt 22 de copii care beneficiază de serviciile de terapie, care sunt de mai multe feluri şi sunt foarte costisitoare. Avem o echipă întreagă de oameni care lucrează în grădiniţă", a spus Stark.

Unul dintre copiii care a beneficiat de sprijinul specialiştilor de la Grădiniţa Malteză are acum 27 de ani. Anca s-a născut la puţin timp după Revoluţie, iar mama sa, Corina, spune că fata a reuşit să se dezvolte considerabil pentru situaţia unui copil cu diagnostic de tetrapareză spastică.

"Este singura lor posibilitate, din păcate, aici în Cluj, pentru persoane cu dizabilităţi. Personal, nu ştiu că fie altă grădiniţă. Practic, în momentul în care porneşti la drum, ca părinte, eşti disperat, nu ştii unde să te îndrepţi şi atunci pur şi simplu Grădiniţa Malteză a fost un colac de salvare. A beneficiat de acceptare, primii paşi pe care i-a făcut, de a învăţa, la nivelul ei, pentru că având problemele pe care le are normal că nu aveam cum să o integrez într-o grădiniţă de masă. Ori acolo au reuşit să scoată tot ce se poate de la ea", a spus Corina.

Grădiniţa Specială Malteză a fost înfiinţată la Cluj-Napoca în 1993 ca răspuns la nevoia de dezvoltare a unor servicii pentru copiii cu dizabilităţi severe pentru a le creşte şansele de recuperare şi integrare în comunitate şi pentru a putea preveni marginalizarea şi abandonul. Majoritatea copiilor provin din familii cu probleme sociale şi centre de servicii sociale destinate protecţiei copilului. 

Comenteaza