Violenţa asupra femeii, în atenţia publicului. Programul complet

Violenţa asupra femeii, în atenţia publicului. Programul complet
Controversata temă a violenței domestice va fi readusă în atenţia opiniei publice clujene din 25 noiembrie până în 10 decembrie, odată cu demararea unei noi ediţii a "Campaniei celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeii".

În cadrul acesteia vor fi organizate sesiuni de informare și prevenire a violenței în rândul liceenilor, adolescenților din cadrul unui centru de zi și a colectivelor profesionale de femei, discuții cu specialiștii pe tema rezultatelor cercetărilor privind accesul la justiție al femeilor.

De asemenea, vor avea loc mai multe activități desfășurate în comunitatea Pata Rât, printre care o întâlnire de tip Cafeneaua Femeilor cu și pentru femei, o informare juridică pe tema drepturilor femeilor, o activitate de socializare și interacțiune liberă pentru adolescenți, o informare pe tema siguranței financiare a femeilor şi un eveniment de poveşti pentru copii.

În agenda campaniei sunt incluse și o interacțiune liberă de tip Biblioteca Vie, respectiv o acţiune stradală de sensibilizare a publicului pe tema violenței împotriva femeilor.

Acţiunile sunt menite să evidențieze complexitatea formelor de violență existente și să conștientizeze opinia publică asupra nevoilor reale ale victimelor, precum și asupra necesității solidarității și a unei poziții de condamnare a tuturor actelor de violență, indiferent de natura acestora și de nivelul la care se manifestă.

"Dreptul la siguranţă al victimelor violenței domestice reprezintă un element important, existenţa serviciilor de consiliere, a adăposturilor şi a ordinelor de protecţie precum și punerea ultimelor în aplicare în timp cât mai scurt fiind o prioritate.

Așa cum practica în domeniu și cercetările de specialitate ne demonstrează, riscul ca femeile să sufere de pe urma violenţei fizice sau emoţionale respectiv a agravării acestora creşte în momentul în care încearcă să iasă din relaţia de violenţă sau când sunt deja despărţite de către partenerii abuzivi", susţin organizatorii campaniei.

Anul acesta se va acorda o atenție specială fetelor și femeilor aparținând minorităților etnice și anume femeilor maghiare, rome, germane, dar și imigrantelor.

Campania se desfășoară în 2015 la nivel mondial, ea fiind desfășurată în Cluj-Napoca începând din anul 2000. Este organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (Proiectul Pata-Cluj), în parteneriat cu mai multe asociaţii, fundaţii şi instituţii publice din municipiu. 

Programul campaniei

25 noiembrie 

Promovarea mesajului campaniei „Siguranță și suport pentru toate femeile", distribuirea de pliante privind serviciile la care pot apela victimele violenței domestice la nivelul municipiului Cluj-Napoca și invitația de a reda în fața camerei mesaje de încurajare și solidaritate cu fetele și femeile afectate de violență domestică.

Locație: Piața Avram Iancu, Cluj-Napoca

Interval orar: 17:00-19:00

26 noiembrie 

Dezbateri pe tema violenței asupra femeii, însoțite de proiecția unui material vizual

Locație: Colegiul Tehnic Napoca

 

Activități de informare și prevenire a violenței domestice desfășurate în colectivele profesionale de femei

27 noiembrie

Cafeneaua Femeilor - Me sem romni / Sunt femeie / Nő vagyok- eveniment pentru femeile din Pata Rât

Locație: Pata Rât

Interval orar: 08:00- 10:00

 

Discuție pe tema drepturilor femeilor

Locație: Pata Rât

Interval orar: 10:00-12:00

 

3 decembrie

Discuții/ dezbateri pe tema violenței asupra femeii, însoțite de proiecția unui material vizual

Locație: Colegiul Tehnic „Raluca Rîpan"

 

4 decembrie

Storytelling- poveste pentru copii - eveniment deschis tuturor copiilor și părinților din Pata Rât și Cluj-Napoca

Locație: Centrul de activități din comunitatea Coastei, Pata Rât

Interval orar: 14:00-15:00

 

7 decembrie

Prezentarea rezultatelor cercetării privind accesul la justiție al victimelor violenței domestice, desfășurate în cadrul proiectului WOSAFEJUS „Why doesn't she press charge - Understanding and improving women's safety and right to justice"

Locație: Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea Babeș-Bolyai

Interval orar: 12:00-14:00

 

8 decembrie

Flori, fete și băieți - activitate de socializare și interacțiune liberă cu adolescenții din comunitatea Pata Rât

Interval orar: 16:00-18:00

 

9 decembrie

Informare pe tema siguranței financiare a femeilor- cu/ și pentru femeile din comunitatea Pata Rât

Interval orar: 14:00-16:00

 

10 decembrie

Biblioteca Vie - o altfel de bibliotecă, în care se pot adresa întrebări și primi răspunsuri

Locație: O cafenea clujeană

Interval orar: 17:00-19:00

Comenteaza