Virolog german: „Riscul de a lua coronavirus la cumpărături este foarte mic”

Virolog german: „Riscul de a lua coronavirus la cumpărături este foarte mic”

Oamenii de știință, care au luat numeroase probe de pe mânere de uși, telefoane mobile, toalete, sau de pe rafturi și produse din magazine,  nu au găsit nicio dovadă de viruși „vii” pe suprafețele respective.

Directorul Institutului de Virologie și Cercetare HIV din Bonn,  Hendrik Streeck, a declarat că nu există niciun risc semnificativ de a ne îmbolnăvi cu COVID-19 atunci când mergem la cumpărături.

Specialistul german spune că, împreună cu colectivul pe care îl conduce, a făcut cercetări substanțiale în ultimele săptămâni,  în legătură cu modul în care funcționează coronavirusul.  Oamenii de știință, care au luat numeroase probe de pe mânere de uși, telefoane mobile, toalete, sau de pe rafturi și produse din magazine,  nu au găsit nicio dovadă de viruși „vii” pe suprafețele respective.

Hendrik Streeck spune că cele mai grave focare de COVID 19 au apărut doar în cazurile în care oamenii au stat împreună un timp mai îndelungat și că nu există un risc semnificativ de a contracta boala atunci când mergem la cumpărături, dacă ne luăm, firește, toate măsurile de precauție necesare – mască, mănuși, păstrarea distanței.

Și cercetătorii Organizației Mondiale a Sănătății au afirmat că virusul nu se transmite prin aer, ci prin picături. Cu toate acestea, unii experți americani au ajuns la concluzia că virusul poate supraviețui 24 de ore pe hârtie, trei ore în aerosoli și până la trei zile pe materiale plastice și oțel inoxidabil. Aceste studii sunt, însă, realizate în condiții experimentale, motiv pentru care nu sunt foarte reprezentative pentru riscul de transmitere în viața de zi cu zi.

Sursa: doctorquinn.ro

Comenteaza