Foto ''Vrem ape curate în estul Clujului''. Civicii cer autorităților o curățenie generală, plus tratarea apei uzate

Asociațiile miniMASS, Societatea Organizată Sustenabil și Clujul Sustenabil, inițiatorii campaniei #SomeșulCuloarVerdeAlbastru, alături de Asociația Pro Apahida și Clubul de Cicloturism „Napoca” cer autorităților o curățenie generală de primăvară în estul Clujului și în Apahida, plus tratarea apei uzate care poluează râul în zona stației de epurare.

„Îndemnăm clujenii și apahidenii să trimită într-un număr cât mai mare sesizări legate de deșeuri pe malul râului și poluarea Someșului, la stația de epurare. În trecut, când ne-am mobilizat colectiv, s-au mai strâns sute de tone. Măsurătorile pe care le-am făcut cu Strop de Rouă arată un grad de poluare semnificativ la stația de epurare de lângă aeroport, unde fecalele plutesc vizibil. E clar că stația de epurare, în care s-au investit zeci de milioane de euro, nu funcționează”, a transmis Adrian Dohotaru, președinte Asociația Societatea Organizată Sustenabil.

Potrivit Strop de Rouă, apa din brațul mort al Someșului provenită de la stația de epurare a Companiei de Apă din subordinea Consiliului Județean este „foarte poluată”. Recomandarea de urgență este ca „organele abilitate sa realizeze teste cu echipamente profesionale și să ia măsurile necesare remedierii situației”.

„Ce am descoperit constant, peste tot pe unde am explorat, a fost gunoiul, cel mai mult fiind rezultat din șantiere/construcții, moloz sub toate formele posibile. Pe terenurile agricole se formează insule de gunoi care nu mai sunt arate, lacul adiacent localității pare încet că va fi acoperit de tone de moloz. Cu cât ne apropiam de Cluj, am observat că zona aeroportului este un „deșert al molozului” cu dune cât poți privi cu ochiul, iar momentul în care am trecut pe lângă stația de epurare a fost neplăcut olfactiv, dar și vizual”, a transmis Marius Moga, reprezentantul Asociației miniMASS, coordonator al Someș Delivery.

Asociațiile cer ca autoritățile să comunice un termen de realizare a infrastructurii velo și pietonale pentru ca Someșul în estul Clujului să fie tranzitat la minut și astfel de acte anti-sociale să se diminueze considerabil.

Sesizare: https://petitie.web.app/petitii/vrem-ape-curate

Detalii poluare stația de epurare la concluzii: https://stropderoua.ro/somes.html

Campania #SomeșulCuloarVerdeAlbastru, demarată anul trecut la nivelul zonei metropolitane a Clujului, continuă și anul acesta, concentrându-se pe relația comunei Apahida cu Someșul.

Comenteaza