Foto Ziua internațională a aviației civile, sărbătorită la Aeroportul Cluj, prin lansarea cărții „Aviația clujeană”

Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii – filiala Cluj a lansat, la Aeroportul Internațional Cluj, cartea „Aviația clujeană”, cu ocazia zilei internaționale a aviației civile.

Evenimentul a avut loc vineri, 6 decembrie 2019, în prezența directorului general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, David Ciceo, a comandorului de aviație în rezervă , Laurențiu Buzenchi, președintele Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii – filiala Cluj, dar și a reprezentanților Consiliului Județean Cluj și a Consiliului de Administrație de la Aeroport.

 „Astăzi lansăm o carte, a cărei coordonator este domnul colonel Laurențiu Buzenchi, o carte editată de ARPIA, asociație cu o activitate prestigioasă. Este vorba despre „Aviația clujeană”. Lansarea are loc cu o zi înainte de a sărbători ziua internațională a aviației civile. În 7 decembrie 1944 a fost stabilită de către Organizația Internațională a Aviației Civile. Aviația clujeană are un istoric bogat și un prestigiu imens, din acest motiv, lucrarea realizată sub coordonarea domnului colonel Laurențiu Buzenchi prezintă aspecte relevante privind istoria aviației militare și a aviației civile din județul Cluj”, a declarat David Ciceo.

"Ziua internațională a aviației civile este marcată anul acesta printr-un dublu eveniment de Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii – filiala Cluj. Pe de o parte, are loc lansarea cărții „Aviația clujeană” în mediul ei, pe de altă parte, are loc expoziția cu același nume, o expoziție de fotografie și machete, în spațiul dintre cele două terminale de pasageri.

Cartea are zece subiecte: trei institute, respectiv Aviația Militară, Aeroportul Cluj și Aeroportul Traian Dârjan și șapte personalități ale aviației clujene, printre care se numără Marton Lajos, Smaranda Brăescu, Hermann Oberth”, a declarat comandorul Laurențiu Buzenchi.

Ziua internaţională a aviaţiei civile este marcată în fiecare an la 7 decembrie. A fost stabilită, în 1994, de către Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO), prin rezoluţia A29-1, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la crearea organizaţiei. În 1996, această zi a fost recunoscută oficial de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia 33/51.

Scopul Zilei internaţionale a aviaţiei civile este de a consolida gradul de conştientizare la nivel mondial a importanţei aviaţiei civile internaţionale în dezvoltarea socială şi economică a statelor lumii, precum şi a rolului unic al ICAO în promovarea siguranţei şi eficienţei transporturilor aeriene internaţionale.

Comenteaza