Video Foto Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Marş la Cluj, cu steagurile Ungariei, Ţinutului Secuiesc , României şi UE

Manifestare de comemorare a Revoluţiei din 1848, în centrul Clujului, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

La Cluj-Napoca are loc, începând cu ora 11.00, un marş comemorativ prin centrul oraşului, care a pornit din Piaţa Avram Iancu, din faţa Institutului Teologic Protestant, până la Biserica Piariştilor de pe strada Universităţii, unde va fi oficiată o slujbă religioasă. Participanţii la marş flutură steagurile Ungariei, Ţinutului Secuiesc , României şi UE. 

De la ora 13.00, participanţii la manifestări vor asista la ceremonia de depunere de coroane de flori şi discursuri ale liderilor UDMR Cluj şi oficialităţilor locale şi judeţene la plăcuţa comemorativă de pe fostul hotel ”Biasini”, unde s-a cazat în 1848 poetul şi revoluţionarul maghiar Petofi Sandor. Printre vorbitori se va număra şi consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos, care va transmite mesajul premierului ungar Viktor Orban. În cadrul ceremoniei vor avea loc şi momente cultural – artistice constând în recitaluri de poezie şi intonarea de cântece paşoptiste.

Restricţii auto în centrul Clujului 

Între orele 11.15 – 12.00, pe traseul: Piaţa Avram Iancu nr. 13 – Piaţa Avram Iancu (latura de vest), cu restricţionarea secvenţială şi parţială pe banda numărul unu de circulaţie - Bd-ul Eroilor (pietonal) -  Piaţa Unirii latura de sud - str. Universităţii, cu restricţionarea secvenţială şi parţială a circulaţiei rutiere. De asemenea, între orele 12.00 – 13.00 parcarea de pe str. Universităţii va fi închisă pentru slujba ecumenică desfăşurată la Biserica Piariştilor, urmată de un marş pe următorul traseu: str. Universităţii – str. Avram Iancu nr. 20 (fostul Hotel Biasini – eveniment cu depuneri de jerbe de flori), cu închiderea circulaţiei rutiere pe str. Avram Iancu şi str. Universităţii de la ora 13.00 până la 15.00 (când situaţia o impune).

Steagul secuiesc şi Imnul Ungariei, simboluri naţionale ale maghiarilor din România

Congresul UDMR a adoptat la Cluj-Napoca, în 23 februarie 2019, cu unanimitate de voturi că steagul roşu, alb şi verde este simbol naţional propriu al comunităţii maghiare din România, alături de steagul Ţinutului Secuiesc, de imnul Ungariei şi de imnul Ţinutului Secuiesc.  „Membrii naţiunii maghiare sunt cei care se consideră maghiari indiferent unde trăiesc pe acest glob, de la Tokyo până la Toronto, împreună cu cei din ţara mamă, cu maghiarii din Bazinul Carpatic şi cu comunitatea maghiară din România. Fiecare naţiune îşi are propriile simboluri, la fel au şi maghiarii. Aceste simboluri naţionale pot fi folosite liber nu doar în ţara mamă, ci oriunde unde trăiesc membri ai acestei naţiuni. Astfel, simbolul maghiarilor este simbolul naţiunii maghiare - tricolorul roşu, alb, verde, pe care îl considerăm al nostru, simbol propriu. De asemenea, simbol naţional este considerat steagul secuiesc, dar şi imnul nostru naţional (Imnul Ungariei – n.a.) şi imnul secuiesc”, a spus Cseke.

Potrivit acestuia, reprezentanţii comunităţii maghiare din România aşteaptă ca România, UE şi comunitatea internaţională să sprijine posibilitatea utilizării libere a acestor simboluri. Mai multe detalii AICI! 

Comenteaza