Ziua morţilor, sărbătoarea care luminează cimitirele GALERIE FOTO

Ziua morţilor, sărbătoarea care luminează cimitirele GALERIE FOTO
În fiecare an, pe data de 1 noiembrie, românii merg în număr mare la cimitire pentru a-şi aminti de persoanele pe care le-au pierdut.

Toată lumea a pierdut pe cineva drag, iar ziua de 1 noiembrie este, prin tradiţie, un prilej de a ne aduce aminte de cei care nu mai sunt cu noi. În Cimitirul Central oamenii vin încărcaţi cu flori, lumânări, coroane şi crengi de brad pentru a le aşeza pe morminte. Aleile cimitirelor sunt pline, lumea curăţă conştiincios mormintele şi le umple de flori, iar încetul cu încetul peisajul gri se transformă într-unul colorat.

Fiecare mormânt are intimitatea lui şi în jurul lor stau, preţ de câteva minute, capetele aplecate, luminate de candele, a celor care au venit să-şi plângă morţii. Oamenii spun că este un obicei vechi de sute de ani ca în prima zi din luna noiembrie să îi omagieze pe cei care au murit.

"Este deja o obișnuință să venim în fiecare an de 1 noiembrie cu flori și lumânări, să spunem o rugăciune pentru cei care nu mai sunt printre noi", a spus o doamnă îmbrăcată în negru.

"Curățăm, aducem flori, aranjăm ca totul să arate cât mai frumos. Din păcate, unii doar în această zi trec pragul cimitirului și își amintesc de cei care au murit, deși ar trebui să facă mai des acest lucru. Dar e bine măcar că încă se mai respectă această veche tradiție", povestește o femeie în timp ce aprinde lumânări.

"Vin să aduc flori la mormântul soției mele. Am pregătit din timp ca totul să fie curat și îngrijit, iar acum florile o să înfrumuseţeze tot. E o zi specială în care ne aducem aminte de cei dragi, în fiecare an tot cimitir se luminează de la miile de lumânări aprinse", este de părere un bărbat care are brațele încărcate cu flori.

Din păcate, obiceiul străvechi de a merge la cimitir în această zi, vine împreună cu un alt obicei al românilor, acela de a fura.

"Am venit la cimitir ca să ne rugăm pentru părinţi, să punem la punct mormintele, să aducem flori. E o atmosferă frumoasă când vezi câți oameni încă mai vin la cimitir și păstrează tradiția zilei de 1 noiembrie. Păcat că se mai fură din flori, oamenii dau atâția bani și pun suflet când le aduc la cimitir și după o zi sunt furate", spune alt domn.

Ziua morţilor sau luminaţia este un obicei păstrat de sute de ani, mai ales în cimitirele din Ardeal, Banat şi Maramureş. În calendarul catolic, Luminaţia se numeşte Sărbătoarea tuturor sufletelor. Deşi, la origine, este o sărbătoare catolică, a fost adoptată şi în Transilvania, indiferent de confesiunea religioasă a locuitorilor (ortodocşi, catolici sau protestanţi). În timp ce unii oameni aleg să meargă în timpul zilei la cimitir, majoritatea creştinilor preferă să respecte pe deplin tradiţia şi să aprindă lumânările de pe morminte seara, după lăsarea întunericului.

Comenteaza