Ziua Regalităţii, sărbătorită cu paradă şi fanfară la Cluj

Ziua Regalităţii, sărbătorită cu paradă şi fanfară la Cluj
Zeci de clujeni, dar şi simpatizanţi ai monarhiei din judeţele învecinate, au sărbătorit Ziua Regalităţii, astăzi, în Piaţa Avram Iancu. La finalul evenimentelor a avut loc şi o paradă, prima în Cluj după 1946.

Cei prezenţi la eveniment au purtat steaguri cu stema regală şi au scandat "Nu vrem 10 mai fără Regele Mihai", "Trăiască Regele!", "Trăiască Monarhia!", "Trăiască România Regală!". Câţiva domni au îmbrăcat frac şi au purtat joben, iar doamnele şi-au pus pălării. S-a cântat imnul României, dar şi Treceţi batalioane române Carpaţii.

„Este o premieră să sărbătorim această zi pentru prima dată în public, după vreo opt decenii. Au fost câteva discursuri care au marcat imporţanta zilei, muzică corală, paradă pe strazile centrale ale Clujului, însoţită de Fanfara Judeţului Alba. Suntem într-o perioadă în care valorile regalităţii sunt reasimilate de către societatea română şi azi, în jur de 500 de clujeni se află la Bucureşti la evenimentele care se desfăşoară acolo", a spus Cornel Jurju, membru al Clubului Monarhiştilor Clujeni.

Monarhiştii îşi aduc aminte cu regret de perioada comunistă, în care, spun ei, România şi-a pierdut demnitatea, şi constată că încă există o reţinere din partea multora de a recunoaşte cu voce tare că sunt susţinătorii monarhiei.

Letiţia Mitrofan este o adeptă a regalităţii şi a venit de la Miercurea Ciuc, special pentru acest eveniment. "Cred că ar trebui să ducem o muncă de informare a populaţiei şi să le explicăm că nu e atât de urâtă şi de coruptă monarhia, aşa cum am fost învăţaţi la şcoală. Eu în Braşov am copilărit şi încă de atunci mi s-a insuflat o dragoste pentru monarhie, cunoşteam prima strofă a imnului regal şi îl cântam în şoaptă deoarece ni s-a spus că doar aşa avem voie".

Cei veniţi la eveniment încă mai speră că România va reveni la monarhie constituţională şi îşi doresc ca data de 10 mai să fie proclamată Ziua Naţională a României. "Pentru mine această zi şi regalitatea înseamnă ceea ce era normal şi firesc să fie în România. Ţara noastră niciodată nu a fost republică, a fost tot timpul regat. Ceea ce se întâmplă acum în ţara noastră nu poate dura deoarece întregul Parlament al României nu va mai fi niciodă iubit de poporul nostru. Sper să mai trăiesc şi să prind monarhie sau aş vrea ca măcar nepoţii mei să apuce monarhie constitutională. Asta ne trebuie nouă, nu republică', a spus Nicolaie Dragoş, un istoric adept al monarhiei, venit din Maramureş, special pentru această ocazie.

La finalul manifestării, publicul a participat la Parada de 10 Mai, condusă de Fanfara Județului Alba, pe traseul Piața Avram Iancu, Bulevardul "21 Decembrie 1989″ - Piața Unirii - Bdul Eroilor

La Bucureşti, aproximativ 200 de persoane s-au adunat la statuia regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal, unde membri ai familiei regale, printre care s-a numărat principesa moştenitoare Margareta, au depus un buchet de flori.

Pe 10 mai 1866, Carol I intră în Bucureşti şi devine Domn al Principatelor Unite. Pe 10 mai 1877, acelaşi Carol I proclamă Independenţa ţării (tot pe 10 Mai 1877 se instituie prima decoraţie românească - Steaua României). În fine, pe 10 mai 1881, România devine Regat, iar Carol I este încoronat cu Coroana de Oţel, făcută din oţelul unui tun otoman cucerit în 1877.

În anul 2011, istoricul Neagu Djuvara a propus revenirea la data de 10 Mai ca Zi Naţională a României: "Alegerea datei de 1 decembrie ca Zi Națională nu a fost potrivită, a fost conjuncturală, făcută de Parlamentul de dupa Revoluția din Decembrie '89. (...) Nu e adevărat că 1 decembrie reprezintă unitatea, pe 1 decembrie doar Transilvania si Banatul erau unite", a argumentat istoricul. Djuvara a mai menţionat un „avantaj" al datei de 10 mai: "Era în anotimpul cel mai frumos din ţara noastră; poate lumea să dănţuiasca în stradă, pe când la 1 decembrie...".

Adnana Mocian

Etichete
Comenteaza