Ziua Veteranilor de Război sărbătorită la Cluj-Napoca

Ziua Veteranilor de Război sărbătorită la Cluj-Napoca
O ceremonie publică dedicată Zilei Veteranilor de Război va avea loc miercuri, 29 aprilie, de la ora 9:30, la Monumentul “Glorie Ostaşului Român”.

În programul aniversar sunt incluse alocuţiuni, depuneri de coroane şi jerbe de flori, iar la finalul ceremoniei va avea loc defilarea Gărzii de Onoare şi a Muzicii Militare.

"Anul 2015 este unul special pentru veteranii de război, având în vedere că se împlinesc 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. La activitate sunt invitaţi să participe toţi cei care vor să-şi exprime, cu această ocazie, sentimentele de respect faţă de cei care ne-au lăsat o ţară liberă şi independentă", au afirmat organizatorii.

Detaşamentul Gărzii de Onoare va fi constituit din militari din cadrul Batalionului 317 Cercetare „Vlădeasa", Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca", Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu", Grupării Mobile de Jandarmi Cluj şi Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan".

În acelaşi timp, în garnizoanele din zona de responsabilitate a Diviziei 4 Infanterie "Gemina" vor avea loc ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori dedicate Zilei Veteranilor de Război.

Prin Hotărârea de Guvern nr.164/2015, anul 2015 a fost declarat "Anul Veteranilor de Război", iar Ziua Veteranilor de Război se sărbătoreşte în fiecare an la 29 aprilie şi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007.

În urma celui de-al Doilea Război Mondial, la nivelul judeţului Cluj, la începutul anului 2015, erau înregistraţi în viaţă un mutilat de război, şase invalizi de război, 379 veterani de război, 14 văduve de război şi 2089 văduve ale veteranilor de război.

Vezi cum a fost la ediţia din 2014. 

Comenteaza