Adopții frauduloase de câini pentru a putea ieși din casă

Adopții frauduloase de câini pentru a putea ieși din casă
| Foto: Albert Garcia / EL PAÍS

Unitatea de mediu a Procuraturii Generale de Stat spaniole este îngrijorată de adopțiile și îngrijirea câinilor de „natură frauduloasă” care pot apărea în timpul crizei Covid-19. Șeful unității de mediu, Antonio Vercher, avertizează că abandonarea animalelor după izolare constituie o infracțiune.

Antonio Vercher a trimis săptămâna trecută o scrisoare tuturor procurorilor provinciali de mediu din țară în care a subliniat că astfel de adopții frauduloase pot avea loc în timpul stării de urgenţă, anunţă publicaţia El Pais.

"Nu se știe dacă aceste adopții se datorează unor interese cu adevărat cinstite din partea adoptatorilor sau dacă sunt pur și simplu abordări destinate să aibă o scuză, din partea noilor proprietari ai caninelor, pentru a putea ieși în stradă", subliniază el. scrisoarea trimisă vinerea trecută și serviciului de protecție a naturii a Gărzii Civile (Seprona), Poliției Naționale, poliției municipale și agenților forestieri.

Procurorul se teme că aceste animale, atunci când starea de urgenţă va trece, pot fi abandonate și avertizează că aceasta ar putea fi o infracțiune. Din acest motiv, solicită procurorilor specializați din întreaga Spanie să „acorde o atenție specială” acestei probleme și să acționeze prin procedură penală atunci când se produc abandonuri care pun în pericol viața și integritatea animalului, așa cum este stabilit de Codul Penal.
 
De când Guvernul a declarat starea de urgenţă pe 14 martie, este permisă ieșirea din casă doar pentru a merge la slujbă sau pentru a desfășura activități esențiale, cum ar fi cumpărăturile sau mersul la farmacie sau la medic. Cu toate acestea, o excepție cu privire la îngrijirea animalelor a fost inclusă în decretul referitor la starea de urgenţă: câinii au voie să fie scoşi afară pentru o scurtă plimbare. Iar imaginaţia oamenilor a început să funcționeze. Ca şi în cazul unui bărbat din A Coruña, care a fost denunțat de Garda Civilă pentru că și-a închiriat animalul de companie altora pentru ca aceştia din urmă să poată ieși afară. Totodată au apărut sute de reclame pentru închirieri de câini.

Mati Cubillo, președintele Federației Asociațiilor de Protecție și Apărarea Animalelor din Comunitatea Madrid (Fapam), subliniază că centrele au fost nevoite să paralizeze procedurile de adoptare, tocmai datorită restricțiilor datorate stării de urgenţă. Practic, pentru că „este interzis să mergi la un centru pentru a adopta un câine”, explică Cubillo. De asemenea, Fapam a observat, deocamdată, o reducere considerabilă a numărului de apeluri care alertează asupra abandonărilor. "Acum nu există oameni pe străzi și animalele abandonate trec neobservate", motivează Cubillo, care nu știe ce se va întâmpla atunci când măsurile de izolare vor fi ridicate, scrie El Pais.

Comenteaza