"Ceasul morţilor lui Trump" denunţă vieţile pierdute inutil din cauza reacţiei tardive a preşedintelui american la pandemie

"Ceasul morţilor lui Trump" denunţă vieţile pierdute inutil din cauza reacţiei tardive a preşedintelui american la pandemie
| Foto: open.online

"Ceasul morţilor lui Trump": este numele pe care regizorul militant Eugene Jarecki l-a dat unui panou luminos instalat de puţină vreme la New York pentru a afişa numărul morţilor americani din cauza pandemiei ce putea fi evitat, în opinia sa, dacă preşedintele ar fi acţionat mai devreme, scrie AFP.

Acest "ceas", afişat pe acoperişul unei clădiri din Times Square abandonată odată cu pandemia, afişa luni peste 48.000 de morţi, dintr-un total de decese din cauza coronavirusului depăşind pragul de 80.000, bilanţul oficial cel mai grav din toate ţările lumii.

Afişajul "ceasului" se modifică în funcţie de presupunerea următoare: 60% dintre decesele din Statele Unite puteau fi evitate dacă administraţia lui Donald Trump ar fi decis să decreteze reguli de distanţare şi să închidă şcolile cu o săptămână mai devreme, la 9 martie, în loc de 16 martie, cum a făcut, a explicat Eugene Jarecki într-un blog pe platforma Medium.

Regizorul newyorkez, premiat de două ori la Festivalul de film Sundance, a explicat că utilizează această valoare "prudentă" de 60%, pentru că este calculată de unii specialişti pe baza unor afirmaţii făcute al jumătatea lui aprilie de foarte respectatul Anthony Fauci. Celebrul expert în boli infecţioase cu funcţia cea mai înaltă din SUA şi consilier al lui Donald Trump a declarat că introducerea măsurilor de la 9 martie "putea salva vieţi".

"Vieţile pierdute inutil ne impun să cerem o gestionare mai responsabilă a crizei. Aşa cum numele soldaţilor noştri sunt sunt gravate pe monumente pentru a ne reaminti costul războaielor, cuantificarea vieţilor pierdute din cauza reacţiei târzii a preşedintelui serveşte unei funcţii esenţiale", a explicat Eugene Jarecki în mesajul său.

Comenteaza