Coronavirus. Epidemia şi distanţarea socială ar putea continua până în 2022, conform unui studiu

Coronavirus. Epidemia şi distanţarea socială ar putea continua până în 2022, conform unui studiu

Infecțiile cu virusul COVID-19 ar putea reizbucni după renunțarea la izolarea socială, restricţiilor în următorii doi ani, afirmă un studiu al școlii de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Harvard.

Cercetătorii americani susțin că monitorizarea trebuie continuată chiar și în cazul unei aparent eliminări deoarece reparația contaminării este posibilă chiar până în 2024. Având în vedere incertitudinile despre virusul COVID-19, cercetătorii au modelat diferite estimări ale imunității, iar toate simulările arată că după ridicarea restricțiilor va crește din nou numărul de infectări.

Modelul de la Harvard vorbește și despre izolarea excesivă. Spre exemplu, o perioadă de blocaj social și economic de 20 de săptămâni ar atât de eficient propagarea virusului încât nu s-ar crea practic nicio imunizare a populaţiei, iar asftel următorul vârf al epidemiei ar fi mai accentuat, notează Agerpres.

Cercetătorii au indicat și modalități prin care sistemele medicale pot ameliora perspectivele: mai multe teste pentru diagnosticare, urmărirea riguroasă a contactelor, creşterea capacităţilor de terapie intensivă în spitale, tratamente eficiente pentru COVID-19 şi mai ales disponibilitatea unui vaccin împotriva coronavirusului.

Comenteaza