Multe guverne nu reuşesc să asigure protecţia adecvată pentru personalul medical în lupta împotriva COVID-19

Multe guverne nu reuşesc să asigure protecţia adecvată pentru personalul medical în lupta împotriva COVID-19

Multe guverne nu reuşesc să asigure protecţia adecvată pentru angajaţii din sănătate aflaţi în prima linie în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, a transmis luni Amnesty International.

Lipsa de echipamente de protecţie personală (PPE) pentru angajaţii din sănătate a fost identificată în aproape toate cele 63 de ţări şi regiuni analizate pentru raportul 'Expuşi, reduşi la tăcere, atacaţi', realizat de Amnesty.

Organizaţia de apărare a drepturilor omului a contabilizat circa 3.000 de decese în rândul cadrelor medicale în 79 de ţări, adăugând că bilanţul real este foarte probabil mult mai mare.

Raportul evidenţiază şi alte îngrijorări, printre care salariile mici, numărul mare de ore lucrate şi sancţionarea persoanelor care denunţă condiţiile proaste de lucru în unele ţări.

Amnesty susţine că raportul "subliniază îngrijorările grave pe care angajaţii din sănătate şi din alte domenii esenţiale le au astăzi şi numeroasele moduri în care guvernele nu reuşesc să protejeze corespunzător drepturile omului".

Conform raportului, Rusia şi Marea Britanie au raportat cele mai multe decese legate de infecţiile cu COVID-19 în rândul personalului medical: 545 şi, respectiv, 540.

Analiza Amnesty confirmă că unele grupuri de lucrători din domeniile sănătăţii, îngrijirii şi salubrităţii sunt afectate în mod disproporţionat de pandemie.

Raportul oferă ca exemple lucrători medicali din rândul minorităţii de culoare sau al altor grupuri etnice din Marea Britanie sau din rândul comunităţii dalit din India.

În ţări precum Rusia şi China, lucrătorii medicali riscă represalii dacă "vorbesc public despre condiţiile lor de muncă sau în cazul în care critică reacţia autorităţilor", susţine Amnesty. 

Comenteaza