Primele ţări care au ieşit din carantină au ceva în comun. Află de ce milioane de europeni se pot plimba liberi din nou

Primele ţări care au ieşit din carantină au ceva în comun. Află de ce milioane de europeni se pot plimba liberi din nou
| Foto: euronews.com

Cehia, Austria, Danemarca şi Norvegia sunt primele ţări care ies din carantină. Marile magazine sunt redeschise, iar copiii se întorc la şcoală. Toate aceste ţări au un lucru în comun.

Cehii se bucură din nu la mersul în marile centre comerciale, pot să facă sport în aer liber şi să-şi ducă copiii la şcoală Austriecii vor să-şi redeschidă magazinele de cartier după Paşte. În Danemara se redeschid grădiniţele şi şcolile, dacă infecţiile cu COVID-19 vor rămâne stabile, în timp ce norvegienii îşi vor duce şi ei copiii la grădiniţe de săptămâna viitoare.

Aceste naţiuni sunt primele din Europa care ridică gradual măsurile de carantină. Alte ţări caută şi ele soluţii pentru a putea relansa economia, grav afectată în această perioadă.

Există şi un motiv pentru care aceste ţări au făcut primele paşii necesari pentru a putea relaxa starea de urgenţă. "Sunt exemple importante şi pline de speranţă. Încă mai avem multe de învăţat despre cum să ieşim din carantină în siguranţă şi eficient", spune medicul Peter Drobac, expert în sănătate la Oxford Saïd Business School, potrivit CNN.

Potrivit lui Drobac, toate ţările care relaxează condiţiile de izolare au ceva în comun: au fost între primele care au impus carantina şi distanţarea socială severă, dar şi au testat la scară mare populaţia.

"Au pus rapid lucrurile la punct, iar apogeul a trecut deja la ei în ţară. Se află într-un loc mult mai bun datoriţă acţiunii proactive", mai spune el.

Comenteaza