Probleme după Brexit. Volumul exporturilor din porturile britanice către UE a scăzut masiv

Probleme după Brexit. Volumul exporturilor din porturile britanice către UE a scăzut masiv
| Foto: alephnews.ro

Volumul exporturilor care trec prin porturile britanice către UE a scăzut cu 68% luna trecută, față de luna ianuarie a anului trecut, în mare parte ca urmare a problemelor cauzate de Brexit.

Scăderea dramatică a volumului de trafic transportat pe feriboturi şi prin tunelul din Canalul Mânecii a fost raportată guvernului de către Asociaţia rutieră de transport, după un sondaj realizat de membrii săi internaţionali. Într-o scrisoare din 1 februarie, directorul executiv al RHA, Richard Burnett, i-a mai spus cabinetului ministerului lui Michael Gove că el şi oficialii săi au avertizat în repetate rânduri de câteva luni de probleme şi au solicitat măsuri pentru diminuarea dificultăţilor, dar au fost ignoraţi, relatează mediafax.

Richard Burnett spune că a precizat de-a lungul anului trecut că este urgentă necesitatea creşterii numărului de agenţi vamali pentru a ajuta firmele care se confruntă cu munţi de acte suplimentare ca urmare a Brexitului.

Burnett a declarat pentru The Guardian că, pe lângă scăderea exporturilor de 68%, aproximativ 65% -75% din vehiculele care vin din UE se întorc goale, deoarece nu existau mărfuri cu care să se întoarcă pentru că unele companii britanice au oprit temporar sau definitiv exporturile către UE.

Potrivit registrelor Camerei Comunelor, exporturile Marii Britanii către UE au fost de 294 miliarde de lire sterline în 2019 (43% din totalul exporturilor din Marea Britanie), în timp ce importurile din Marea Britanie din UE au fost de 374 miliarde de lire sterline (52% din total). Majoritatea covârşitoare a exporturilor către UE din Marea Britanie trec prin porturi mai degrabă decât pe cale aeriană.

Situaţia poate deveni şi mai gravă în momentul în care în iulie Marea Britanie ar urma să introducă controalele complete la graniţă. Ca parte a aranjamentelor Brexit, guvernul britanic a decis să ofere o perioadă de graţie de şase luni, dar transportatorii spun că timpul trece fără să fie luate măsuri.

Experţii în comerţ spun că o parte din motivul scăderii accentuate a exporturilor este şi pandemia, dar Brexitului joacă un rol major. În ultimele săptămâni, sute de companii britanice au decis fie să oprească exporturile către UE, fie să înfiinţeze depozite sau filiale în UE, astfel încât să poată distribui mărfurile mai uşor.

Comenteaza