Putin profită de criza actuală pentru a „domni” până la 83 de ani. Vrea să îl depăşească pe Stalin

Putin profită de criza actuală pentru a „domni” până la 83 de ani. Vrea să îl depăşească pe Stalin
| Foto: profimedia

După ce Vlamidir Putin s-a aflat la putere timp de două decenii, popularitatea acestuia a ajuns la un minim absolut. Acesta pregăteşte schimbarea Constituţiei care îi va permite să rămână la conducere încă 16 ani.

După ce Vlamidir Putin s-a aflat la putere timp de două decenii, popularitatea acestuia a ajuns la un minim absolut, pe fondul crizei generate de coronavirus şi de scăderea preţurilor la petrol. Nici nu se putea găsi un moment mai bun pentru a încerca să se asigure că va rămâne la putere încă 16 ani, scrie Bloomberg, preluat de Mediafax.
 
Siguranţa afişată de Putin demonstrează cât de bine a coordonat acesta acţiunea de schimbare a Constituţiei. Astfel, în ciuda crizei economice, rezultatul scontat al referendumului este unul favorabil preşedintelui rus. Or, un vot favorabil îi va permite lui Putin să se bucure de două noi mandate de câte şase ani după ce actualul mandat se va încheia în 2024. 
 
Pentru modificarea Constituţiei este nevoie doar de o majoritate simplă şi votul a 50% din electorat, dar Kremlinul nu va fi mulţumit decât cu o aprobare unanimă. Pentru a obţine acest rezultat, oficialii de la Kremlin iau în calcul introducerea unor măsuri pe placul electoratului, cum ar fi interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. 
 
„Lumea nu se mai lasă cucerită de republica prezidenţială şi pumnul de fier, ca acum 20 de ani”, este de părere sociologul Serghei Belanovski care a analizat în ultimul timp atitudinile negative ale populaţiei în raport cu conducerea statului. Popularitatea lui Putin se situtează la 59% cel mai jos nivel de când acesta a preluat puterea, acum 20 de ani. 

După Stalin, care a fost Secretar General şi Prim Secretar al CC al PCUS timp de 31 de ani, Putin este până acum cel mai logeviv conducător al Rusiei. 

Comenteaza