Referendum pentru exproprierea a 240.000 de apartamente particulare. Se doreşte stoparea creșterii chiriilor

Referendum pentru exproprierea a 240.000 de apartamente particulare. Se doreşte stoparea creșterii chiriilor
| Foto: Euronews

Pe lângă votul pentru Bundestag, camera inferioară a parlamentului Germaniei, berlinezii vor decide asupra uneia dintre cele mai radicale legi locative din Europa. Este vorba de exproprierea „mega-proprietarilor” care i-au exasperat pe locuitorii oraşului cu preţurile la chirii. 

Locuitorii din orașul-stat vor decide dacă Berlinul ar trebui să-i exproprieze pe așa-numiții „mega-proprietari”. În caz afirmativ, legea va fi unul dintre cele mai radicale răspunsuri europene la îmbogățire și la creșterea prețului locuințelor, ducând la redarea în circuitul social a circa 240.000 de apartamente.

Numeroși locuitori ai Capitalei Germaniei au devenit din ce în ce mai nemulțumiți de creșterea chiriilor, pe fondul sporirii în ultimii ani a atractivității orașului pentru cei din afară.

Militanții împotriva creșterii chiriilor au reușit să convoace referendumul de la Berlin după ce au strâns 346.000 de semnături în sprijinul propunerii lor – cu mult peste numărul minim necesar. Ei fac presiuni pentru a “expropria” casele de la companii imobiliare cu peste 3.000 de proprietăți.

Rezultatul referendumului nu va fi obligatoriu, dar susținătorii speră să forțeze administrația orașului să răspundă chiriilor în creștere, nivelul acestora crescând cu 85% între 2007 și 2019.

Creșterea a fost dureroasă pentru rezidenții din capitală, unde 80 la sută dintre oameni sunt chiriași și 19,3% dintre oameni trăiesc sub pragul sărăciei, comparativ cu 15,9% din țară în ansamblu.

Cândva una dintre cele mai accesibile capitale din Europa, explozia chiriilor a transformat Berlinul într-un simbol al problemelor tot mai frecvente cu  care mediul urban se confruntă în privința prețului locuințelor, potrivit g4media.ro, care a preluat informaţiile AFP, EuroNews şi France 24. 

Locuitorii Berlinului sunt în prezent împărțiți aproape în mod egal între cele două tabere, a celor care cred și a celor care nu cred că exproprierea este soluția de care are nevoie orașul. În cele mai recente sondaje, susținătorii campaniei aveau un ușor avans - 47 la sută față de 43 la sută împotrivă.

Comenteaza