România, Ungaria, Slovacia și Ucraina primesc peste 66 de milioane de euro din partea CE

România, Ungaria, Slovacia și Ucraina primesc peste 66 de milioane de euro din partea CE

Comisia Europeană alocă peste 66 milioane de euro pentru cooperare transfrontalieră cu Ucraina în domeniul sănătăţii, al mediului şi al îmbunătăţirii capacităţii administrative.

Potrivit unui comunicat al CE, programul acoperă perioada 2021-2027. Prin intermediul acestuia, trei state membre (Ungaria, Slovacia şi România) şi Ucraina vor colabora pentru a asigura accesul egal la asistenţă medicală şi o mai mare rezilienţă a sistemelor lor de sănătate.

Programul va sprijini, de asemenea, soluţii durabile pentru adaptarea la schimbările climatice şi prevenirea riscurilor de dezastre. Ţările participante vor coopera şi pentru a proteja natura, a promova infrastructurile ecologice şi a consolida turismul durabil.

Programul va contribui, de asemenea, la alinierea standardelor statelor membre ale UE şi ale Ucrainei pentru o administraţie publică eficientă. Proiectele vor promova cooperarea juridică şi administrativă în vederea soluţionării obstacolelor comune din regiunile de frontieră, încurajând în acelaşi timp cooperarea dintre cetăţeni, societatea civilă şi instituţii.

„Acest program face parte din sprijinul pe care UE îl oferă Ucrainei în general şi este un alt exemplu de solidaritate de neclintit a UE faţă de Ucraina. În cadrul politicii de coeziune, Interreg va ajuta Ucraina şi statele membre învecinate să facă faţă provocărilor comune şi să profite de oportunităţile comune.

Ucraina face parte din familia europeană, iar acesta este încă un semn concret de colaborare pe o cale comună de urmat”, a declarat Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune şi reforme.

Comenteaza